Inslingeren

“De Marine heeft er een woord voor: “inslingeren”; dat is de tijd die je nodig hebt als je weer aan boord van een marineschip gaat om zeebenen te krijgen. Ook ik moet echt even inslingeren.”

Dreigingsniveau
“We zijn aangekomen op Kamp Marmal. Dit kamp is de grootste basis van het Duitse leger buiten Duitsland. Het ligt in de buurt van de stad Masar-e-Sharif in het Noorden van Afghanistan. In de stad Masar-e-Sharif ligt de prachtige “Blauwe Moskee”, een moskee die geheel is bedekt met fonkelende blauwe en groene tegeltjes. Deze moskee krijg ik echter niet te zien, als medisch team mogen wij niet van het kamp af. Begrijpelijk gezien het dreigingsniveau buiten de poort. Ik kijk wel naar de duizend en één kleuren beige van de bergen tegenover ons. De “Marmal Mountains”, het kamp is naar deze bergen vernoemd.”

‘Dutch Mountain’
“Op Kamp Marmal zitten enkele duizenden manschappen uit ongeveer 15 landen. Ieder land heeft zo zijn eigen specialiteit in deze missie. Binnen de muren van Kamp Marmal heeft ieder land zijn eigen omheinde kamp gemaakt. Te vergelijken met een ommuurde stad, met verschillende ommuurde wijken er in. Ook de Nederlanders hebben hun eigen kamp. Ook al zitten we midden in de woestijn, de Nederlanders zitten op het hoogste punt van het kamp. Het heet daarom ook ‘Dutch Mountain’.”

Kroketten en frikandellen
“De sfeer op Dutch Mountain is heel goed en binnen een paar dagen ken je de meeste gezichten. Nederlanders blijven Nederlanders, ook in Afghanistan. Op “vette vrijdag” eten we kroketten en frikandellen. Voor dropjes of een stroopwafel is iedereen te porren. Maar het meest in het oog springende op Kamp Marmal is toch wel het vervoer. Terwijl het gehele kamp onder de gloeiend hete zon naar de eetzaal, wasserette, het ziekenhuis of de winkel loopt, doen de Nederlanders dat anders. Wij gaan op de fiets. En ik heb wel een heel mooi exemplaar gekregen…”

Te zien op de foto’s: de chirurgenfiets voor de toegangspoort van Dutch Mountain, IC-verpleegkundige Maike en Kamp Marmal aan de voet van de “Marmal Mountains”.

Hier leest u meer over de samenwerking met Defensie en volgt u de verhalen van onze teams in Curaçao en Afghanistan.

Waar bent u naar op zoek?