Samenwerking met Defensie

Het Ministerie van Defensie werkt samen met twaalf ziekenhuizen in Nederland. Dat zijn relatieziekenhuizen. Medisch Spectrum Twente is één van de samenwerkingspartners. Hier werkt het militair medisch personeel als zij niet op uitzending zijn; zo kunnen zij hun kennis en vaardigheden onderhouden. Dit gebeurt bovenop de normale personeelsformatie.

Als ‘wederdienst’ leveren de ziekenhuizen chirurgische capaciteit aan Defensie met OK-teams. Eén team bestaat uit een chirurg, anesthesioloog, anesthesiemedewerker en gespecialiseerde operatieassistenten en IC/SEH verpleegkundigen. Deze professionals moeten aan allerlei voorwaarden voldoen. Na een goede voorbereiding kunnen artsen en verpleegkundigen van ons ziekenhuis meegaan op missies in het buitenland.

Nieuws en verhalen

We houden je op deze pagina graag op de hoogte van deze samenwerking en de missies die nog gaan komen. In het najaar van 2020 gingen twee teams naar Afghanistan en Curaçao, in 2022 zit operatieassistent Danouque in Noorwegen. Volg hun verhalen en ervaringen hier.

Militaire hulp voor MST

Tijdens de coronacrisis is een groep van 16 militair verpleegkundigen aan de slag gegaan ter ondersteuning van onze mensen op diverse afdelingen. Bekijk de video van de aankomst op 9 april 2020.

Peter Defensie
Het moment dat… “ik een gewonde baby van twaalf dagen oud in mijn handen had...
Gerard Defensie
"Het moment dat… Iemand met een steen door zijn oog binnenkomt, dan begint de adrenaline te stromen."
Goof Molkenboer
"Het moment dat… een tienjarig jochie die in zijn hoofd was geschoten binnenkwam, dat zal me altijd bijblijven..."
Schip Noorwegen defensie
Danouque, operatieassistent in MST en voor Defensie, is naar Noorwegen vertrokken voor een oefening. Ze gaat met ons delen hoe het daar met haar gaat.
Onze tijd in Curaçao zit er alweer op en de weken zijn voorbij gevlogen. Het was ontzettend leerzaam om eens werkervaring op te doen in een ander ziekenhuis. Dat dit ziekenhuis zich dan ook nog eens in Curaçao bevindt was fantastisch!
“Ik dien hier, net als iedereen, vanuit veiligheidsoverwegingen de gehele dag met een half geladen Glock op de heup rond te lopen, want je weet nooit op welk moment ongewenst bezoek kan proberen binnen te komen en daar kun je maar beter op voorbereid zijn. "
"Inmiddels zijn we twee weken aan het werk in het Curaçao Medisch Centrum, en hebben het hier echt heel erg naar ons zin. Het personeel is heel erg aardig en we merken dat ze echt blij zijn met onze hulp."
Waar bent u naar op zoek?