Team Curaçao: Kon ta bai?

Operatieassistent Danouque is samen met een aantal collega’s van MST en andere ziekenhuizen op Curaçao voor een buitenlandplaatsing van Defensie. Zij neemt u de komende maanden mee in de werkzaamheden en ervaringen van haar en haar teamleden.

Verschillende specialismen

“Inmiddels zijn we twee weken aan het werk in het Curaçaos Medisch Centrum, en hebben het hier echt heel erg naar onze zin. Het personeel is heel erg aardig en we merken dat ze echt blij zijn met onze hulp. We draaien op de operatiekamers voornamelijk met de dagprogramma’s mee en rouleren elke week van specialisme, in de eerste week heb ik voornamelijk bij de Gynaecologie gestaan, en in de tweede week bij de Algemene Chirurgie.”

Creatief opereren

“Doordat er op Curaçao maar één ziekenhuis is, komen hier vrijwel alle operaties voor. Zo opereren we hier ook baby’s die nog maar een paar dagen oud zijn. Dit is een nieuwe ervaring voor mij. We leren hier heel erg creatief te zijn. Alle materialen komen via andere landen binnen, en soms worden er materialen niet of te laat geleverd, waardoor dit niet aanwezig is in het ziekenhuis. Je moet bepaalde dingen dan op een andere manier oplossen met de materialen die je wel tot je beschikking hebt.”

“We leren hier heel erg creatief bezig te zijn”

Danouque

Papiaments

“We leren ook steeds meer Papiaments praten, de taal naast Nederlands die veel gesproken wordt op Curaçao. In de ochtend groet je iemand met ‘Bon Dia’, en als je wilt vragen hoe het met iemand gaat zeg je; ‘Kon ta bai’? Ook kunnen we inmiddels tot tien tellen in het Papiaments, dit is handig voor als je iets moet tellen (bijvoorbeeld de gazen).

Het eiland

“Onze werkdagen zijn van maandag tot en met vrijdag. In het weekend proberen we veel van het eiland te zien. Zo gaan we naar verschillende strandjes, of maken we een wandeling op verschillende plekken in Curaçao. Afgelopen weekend hebben we de Dushi Walk gedaan, een tocht door een aantal oude wijken van Curaçao waar kunstenaars verschillende kunstwerken op de panden hebben geschilderd.”

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Samenwerking met Defensie

Lees meer over de samenwerking met Defensie en volgt u de verhalen van onze teams in Curaçao en Afghanistan op onze Defensie pagina.

Peter Defensie
Het moment dat… “ik een gewonde baby van twaalf dagen oud in mijn handen had...
Gerard Defensie
"Het moment dat… Iemand met een steen door zijn oog binnenkomt, dan begint de adrenaline te stromen."
Goof Molkenboer
"Het moment dat… een tienjarig jochie die in zijn hoofd was geschoten binnenkwam, dat zal me altijd bijblijven..."
Waar bent u naar op zoek?