Danouque, operatieassistent in MST en voor Defensie, is naar Noorwegen vertrokken voor een oefening. Ze deelt met ons hoe het daar met haar gaat. Dit is haar derde verhaal.

“Op vrijdag is de oefening echt begonnen. Mariniers zijn vanuit het schip naar land vervoerd en doen daar dat waar ze voor zijn opgeleid. Omdat er in het spel ook een vijand is, vallen er ‘gewonden’. De verwondingen worden door een schminkteam bij de mensen aangebracht zodat het zo echt mogelijk lijkt.

Als er een gewonde in het veld valt, wordt dit zo snel mogelijk gecommuniceerd naar de JOR (Join Operation Room). Zij regelen dan vervoer dat zo dicht mogelijk bij de gewonden komt, bijvoorbeeld een LCU, een LCVP (landingsvaartuig) of een Cougar (helikopter). Wanneer er een aanvraag gedaan wordt voor het transport van een gewonde wordt dit gepraaid (omgeroepen) op het schip. Er wordt dan medevac (medical evacuation) omgeroepen. op dat moment weten wij dat er een gewonde aan land is, en houden we er dus rekening mee dat er een gewonde aan kan komen.

Wie heeft het eerst hulp nodig?
Op een gegeven moment wordt er op het schip ‘Role 2 op post’ omgeroepen. Wij krijgen dan informatie over de gewonde die eraan komt en hoe laat deze verwacht wordt. De patiënt komt dan per landingsvaartuig of helikopter aan boord van het schip. Afhankelijk van het aantal gewonden wordt er eerst door de traumachirurg een triage gedaan van de patiënten om te bekijken wie het ergste gewond is en wie er als eerste opgevangen moet worden op de traumakamer.

De patiënt wordt vanaf die plek vervoerd door de MAD (Medische Actie Dienst), naar de Role 2 waar ze opgevangen worden door het spoedeisende hulp team. Dit team doet de CABCD controle, dit staat voor:

C: Catastrofale bloeding
A: Airway (luchtweg)
B: Breathing (ademhaling)
C: Circulation (circulatie)
D: Disability (bewustzijn)

Vanuit daar besluiten ze of een patiënt naar de OK moet voor een operatie, naar de IC gaat of naar de ziekenzaal. We hebben op het schip trauma-opvangplekken, één operatiekamer, IC capaciteit en en een ziekenzaal.

Bezoek van Koning Willem-Alexander
Op zaterdag en zondag kregen we bezoek van Koning Willem-Alexander, die op zondag ook mee ging met het vervoer van een gewonde. Hij is meegevlogen met de gewonde en heeft het hele proces meegekeken. Daarna heeft hij een korte rondleiding gehad op de OK, de IC en de ziekenboeg. We hebben hem kort uitgelegd wat er op de OK op het schip gedaan kan worden. Dit was heel bijzonder om mee te maken.

Zondagavond hebben we nog een tijdje buiten gestaan omdat er een kans was dat we het Noorderlicht te zien kregen. Uiteindelijk was het tegen 21:30 uur zover. Dit was echt super gaaf en bijzonder om te zien.

Bakken op het schip
Op maandag was er een tekort aan mensen in de bakkerij en in de keuken van het schip, waar elke dag vers gebakken en gekookt wordt. Daardoor werd er extra hulp gevraagd en heb ik de hele ochtend geholpen in de bakkerij. Dit was heel leuk om te doen, omdat mijn ouders ook een eigen bakkerij hebben, dus dit was een klein beetje bekend terrein voor mij.”

Liefs,
Danouque

Foto’s van Danouque in Noorwegen

Klik op de foto voor een vergroting

Samenwerking met Defensie

Lees de verhalen van onze teams op onze Defensiepagina.



Goof Molkenboer
"Het moment dat… een tienjarig jochie die in zijn hoofd was geschoten binnenkwam, dat zal me altijd bijblijven..."
"Inmiddels zijn we twee weken aan het werk in het Curaçao Medisch Centrum, en hebben het hier echt heel erg naar ons zin. Het personeel is heel erg aardig en we merken dat ze echt blij zijn met onze hulp."
Schip Noorwegen defensie
Danouque, operatieassistent in MST en voor Defensie, is naar Noorwegen vertrokken voor een oefening. Ze gaat met ons delen hoe het daar met haar gaat.
Waar bent u naar op zoek?