Danouque, operatieassistent in MST en voor Defensie, is naar Noorwegen vertrokken voor een oefening. Ze deelt met ons hoe het daar met haar gaat. Dit is haar tweede verhaal.

“Op de dag van vertrek moest ik me om 7.00 uur melden op de kazerne in Ermelo. Vanaf daar gingen we met een bus naar Schiphol om ’s middags het vliegtuig te kunnen pakken. Daar ontmoetten we de rest van de groep van het medische Role 2 team.

De Role 2 is een soort ziekenhuis op een kamp of in dit geval aan boord, waar gewonden vanuit het veld opgevangen worden. Op een Role 2 kan iets meer medische zorg geboden worden dan in het veld, en worden de patiënten zo snel mogelijk gestabiliseerd om verplaatst te worden naar een ziekenhuis.

Met een groep van ongeveer 20 mensen vertrokken we naar Oslo. Daar maakten we een overstap naar Bardufoss. In Bardufoss (hoog bovenin Noorwegen gelegen) zouden we eigenlijk gelijk naar het schip gaan, maar door de weersomstandigheden verbleven we nog een nachtje op de kazerne die vlak naast het vliegveld zit.

Een dag later dan gepland gingen we dan eindelijk naar de Zr. Ms. Rotterdam. Daar hebben we onze slaapplek in de hut klaargemaakt. We slapen met zes dames in een hut, ik in het middelste bedje. ‘s Avonds vertrok het schip. Op zee was het onrustig. Dat merk je soms wel aan boord, het voelt dan alsof je je evenwicht verliest.

De ochtend erna hebben we de operatiekamer op het schip gereed gemaakt. Omdat alles zeevast moet staan kunnen wij onze spullen, zoals de operatietafel en apparatuur, niet gewoon op de plek laten staan. Alles moet weer opgeruimd en vastgemaakt worden aan een rail aan de muur.

In principe doen wij op een Role 2 alleen damage controle surgery. Dat betekent dat we enkel datgene behandelen dat levensgevaarlijk is voor de patiënt, bijvoorbeeld het stoppen van een bloeding en het stabiliseren van een breuk. Hierdoor zijn de spullen die we hebben redelijk beperkt, maar kunnen we het belangrijkste uitvoeren.”

Liefs,
Danouque

Foto’s van Danouque in Noorwegen

Klik op de foto voor een vergroting

Samenwerking met Defensie

Lees de verhalen van onze teams op onze Defensiepagina.

"Inmiddels zijn we twee weken aan het werk in het Curaçao Medisch Centrum, en hebben het hier echt heel erg naar ons zin. Het personeel is heel erg aardig en we merken dat ze echt blij zijn met onze hulp."
“Op zaterdag 15 augustus zijn we met onze groep ’s morgens om 11:00 uur vanaf Schiphol vertrokken met het vliegtuig richting Curaçao."
Een groep van 16 militair verpleegkundigen komt ons helpen om onze medewerkers te ondersteunen in de coronacrisis.
Waar bent u naar op zoek?