Twentse ziekenhuizen zuinig met neus-mondkapjes

Een verpleegkundige of arts die een patiënt in isolatie bezocht gooit in principe alle gedragen, beschermende spullen weg en pakt weer nieuwe voor de volgende ronde. Maar door de coronacrisis worden in de Twentse ziekenhuizen zoveel mogelijk materialen bewaard en deels hergebruikt. Vanwege de dreigende tekorten in de komende weken.

Hergebruik van mondkapjes

Personeel van ziekenhuizen is gewend materiaal dat beschermd tegen virussen na gebruik weg te gooien. In de Twentse ziekenhuizen klinken dan ook bezorgde reacties nu bijvoorbeeld mondkapjes hergebruikt worden. Corine Delsing is internist infectieziekten en lid van het coronacrisisteam van MST. Ze zegt dat er maatregelen zijn genomen om dreigende tekorten te voorkomen. „Nu is er nog geen probleem, maar zuinigheid is geboden om te zorgen dat we met de meest optimale middelen blijven werken”, zegt ze.

De ideale situatie

Zo is de ideale situatie: een verpleegkundige die naar een patiënt in isolatie moet kleedt zich om in een sluisruimte met drukverval. Ze doet handschoenen aan, een schort met lange mouwen voor, zet een spatbril en een neus-mondmasker op en gebruikt eventueel een haarnetje. Vervolgens gaat ze de kamer van de patiënt in en doet haar werk. Als ze de deur opent zorgt de overdruk ervoor dat druppeltjes met het virus in de kamer blijven. Terug in de sluis trekt de verpleegkundige alles weer uit in een voorgeschreven volgorde, gooit het materiaal weg en desinfecteert haar handen.

De coronasituatie

In de huidige crisissituatie dreigt er door een grotere vraag en door leveringsproblemen een tekort aan beschermend materiaal. Daarom worden nu enkel nog de handschoenen weggegooid. Het masker wordt van een naam voorzien en in een plastic zakje bewaard, zodat een verpleegkundige die bij een bezoek aan dezelfde patiënt opnieuw kan gebruiken. Datzelfde geldt voor schorten. Verder worden maskers na gebruik bewaard om desnoods over een aantal weken opnieuw te gebruiken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoekt grondig of spullen gesteriliseerd kunnen worden zonder aantasting van de beschermende werking.

Wel of niet hergebruiken

Volgens leverancier 3M is hergebruik niet mogelijk. Maskers zijn voor eenmalig gebruik en bij sterilisatie wordt de beschermende werking teniet gedaan. Internist Delsing denkt daar anders over. Producenten hebben dat volgens haar niet onderzocht. Ze vertrouwt op de uitkomsten van het lopende, Nederlandse onderzoek.

Soepeler omgaan met regels

Delsing zegt dat de veiligheidsregels in Nederland streng zijn. Het kan noodzakelijk zijn daar wat soepeler mee om te gaan om een tekort aan materialen tegen te gaan. In Nederland wordt daarop ingespeeld door zo zuinig mogelijk beschermende kleding te gebruiken, door niet meer weg te gooien en door te onderzoeken of hergebruik verantwoord is. Ook moet landelijk bekeken worden of het materiaal beter naar behoefte kan worden verdeeld. Bovendien moeten Chinese producenten die de productie van materiaal voor Europa hebben hervat worden aangespoord sneller te leveren.

Hoop

De hoop is dat eind deze week de eerste zendingen Nederland bereiken. Lukt dat niet, dan wordt het hergebruik van materiaal urgent. Delsing: „En mocht dat ook geen soelaas bieden, dan kan een alternatief masker gebruikt worden. Van het type dat we voorheen gebruikten bij griep.”

Bron: Tubantia, 18-03-2020

Waar bent u naar op zoek?