MST wil patiënten niet alleen méér laten bewegen na een ingreep, maar er ook voor zorgen dat ze daarna een gezondere leefstijl kiezen. Het lastige daarbij is, zegt gynaecoloog/oncoloog Nathalie Reesink, dat de mensen wat verwend zijn geraakt. “Zo’n motortje op de e-bike, dat gaat allemaal veel te makkelijk.”
Naar haar werk komt ze op de fiets. Elke dag: 6 kilometer heen, 6 terug. Op een gewone fiets. Dat wil zeggen, zonder elektromotor. “Het is heel gek dat ik me daar zo vaak voor moet verantwoorden”, zegt Reesink. “‘Waarom heb je geen e-bike?’, vragen ze dan. Nou, gewoon, omdat zelf fietsen veel gezonder is. Bij wind tegen denk ik ook weleens dat een motortje handig zou zijn. Maar als je dan op je bestemming bent, heb je het fijne gevoel dat je gratis iets aan de conditie hebt gedaan.”
Zelf beïnvloeden van gezondheid
Fietsen; beweging, speelt een grote rol in haar leven als gynaecoloog/oncoloog. Elke dag ziet ze hoe keuzes van mensen hun gezondheid beïnvloeden. “Zo zie ik dat baarmoederkanker toeneemt. Dat heeft een heel sterke relatie met overgewicht. Vetcellen veranderen de hormoonhuishouding. Veel vet stimuleert celgroei, ook van foute cellen in de baarmoeder. Veel mensen weten dat niet. Dan praat ik daar over, soms met mezelf als voorbeeld.”
Niet vanzelf
De dialogen hebben een vast patroon. “‘Maar ú heeft geen overgewicht’, hoor ik dan. Ja, dat is zo, maar dat gaat echt niet vanzelf. Daar doe ik van alles voor. Ik dacht ook dat ik niet kon sporten, maar ben het toch gaan doen. Al snel merk je de positieve effecten. Sneller herstel na een nachtdienst, geen spierpijn na een dag opereren. Je raakt de stress kwijt en na het sporten ben je weer vrolijk. Die positieve effecten probeer ik te benadrukken. Dat werkt beter dan het vingertje heffen.”
Effect van roken
Geldt ook voor roken. Dat heeft een sterke relatie met afwijkende uitstrijkjes. Afwijkend wil zeggen dat het hpv-virus is gevonden. Dat kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Reesink: “Negen op de tien vrouwen met een afwijkend uitstrijkje in mijn wachtkamer rookt. Ze schrikken vaak als ik zeg dat ik kan zien dat ze roken: gelaatskleur, haar, afwijkende stem. Ze willen dat ik ze van het virus verlos, maar dat moet het eigen immuunsysteem doen. Ze kunnen dat sterker maken door te stoppen met roken.” Lastige boodschap, beseft Reesink. “Ik benadruk de voordelen. Zodra je stopt, ben je minder moe bij het traplopen, krijg je meer fut en zin om dingen te doen, gaat het eten lekkerder smaken. En het is goed voor de psychische conditie.”
Leefstijl aanpassen is lastig
Toch blijft het lastig patiënten hun leefstijl te laten aanpassen. “Dat komt voor een deel omdat we verwend zijn geraakt. Kijk naar de elektrische fiets. Natuurlijk is het lekker, maar het zorgt ook voor minder spierkracht, minder conditie. Het is een beetje de tijd waarin we leven. De verleidingen zonder inspanning iets op te lossen, zijn heel groot. Het feit dat je moeite moet doen, wordt niet meer als iets positiefs beleefd. En dat is jammer.”
Loterij
Ze vergelijkt het graag met een loterij. “De vraag of je een ziekte krijgt, is deels een loterij. Het leven is nu eenmaal niet eerlijk. Maar je kunt het risico wel beïnvloeden door goede loten te kopen: genoeg bewegen, niet roken, niet drinken, overgewicht vermijden. Dat scheelt enorm en de positieve voordelen merk je elke dag. Maar ja, daar moet je wel wat voor doen.”
Bron: Tubantia, 30-06-2018
Foto: Annina Romita