Nagelriemmicroscopie

Bij een nagelriemmicroscopie worden de kleine haarvaatjes van de nagelriem bekeken met een soort microscoop.

Doel
De nagelriemmicroscopie wordt verricht om afwijkingen in de haarvaatjes van de nagelriem(en) op te sporen. Dit onderzoek wordt met name gedaan bij patiënten met een verdenking voor het fenomeen van Raynaud of een systeemziekte (bijvoorbeeld systemische sclerose).

Voor het onderzoek
Voor dit onderzoek is het belangrijk dat uw vingers op kamertemperatuur zijn, daarom vragen wij u 15 minuten eerder aanwezig te zijn om zo aan deze temperatuur te wennen.Ook mag u geen nagellak hebben of recent naar de manicure zijn geweest. Daarnaast willen wij u vragen kort voor het onderzoek niet te roken.

Tijdens het onderzoek
U wordt verzocht uw handen plat op de onderzoekstafel te leggen. Vervolgens wordt er een druppeltje olie op uw nagel aangebracht. Daarna wordt er gevraagd uw hand onder de microscoop te plaatsen. De microscoop is met de computer verbonden zodat op het computerscherm de capillairen (kleine bloedvaten) zichtbaar worden. Van deze beelden worden foto’s gemaakt zodat de reumatoloog op een later moment deze foto’s kan beoordelen. Dit onderzoek wordt bij iedere vinger, behalve de duim, herhaald. De duim wordt nooit meegenomen in het onderzoek.
Het onderzoek duurt circa 10-15 minuten.

 

 

Waar bent u naar op zoek?