AC instabiliteit

Wat is AC instabiliteit?

Het AC (acromio-claviculaire) gewricht is een klein gewrichtje tussen het uiteinde van het sleutelbeen en het dak van de schouder. Als gevolg van een val op de schouder of een ander ongeluk kan het AC gewricht luxeren, dit betekent “uit de kom schieten”. Eigenlijk heeft het AC gewricht geen kom, maar zit het sleutelbeen met het kapsel van het AC gewricht en twee banden vast aan het schouderblad en het schouderdak waardoor het sleutelbeen op z’n plaats blijft staan. Door een val kunnen één of allebei deze banden scheuren. Het sleutelbeen kan dan aan de kant van de schouder omhoog gaan staan, waardoor er soms een bobbel zichtbaar is bij de schouder.

Klachten en symptomen

AC instabiliteit leidt tot pijn in de schouder ter plaatse van het AC gewricht. Vaak bij bonvenhandse bewegingen en vlak na het ontstaan ook in rust. Als allebei de banden en het kapsel van het AC gewricht gescheurd zijn staat het sleutelbeen omhoog en is er een bobbel zichtbaar.

Diagnose en onderzoek

Bij het lichamelijk onderzoek is het AC gewricht pijnlijk er als het sleutelbeen omhoog staat is dit te zien en te voelen. Op een röntgenfoto is ook te zien de het sleutelbeen omhoog staat. Afhankelijk van hoe ver het sleutelbeen omhoog staat kan bepaald worden of één of allebei de banden die het sleutelbeen op z’n plaats houden gescheurd zijn.

Behandeling

Er zijn twee mogelijkheden voor de behandeling van AC instabiliteit, namelijk conservatief en operatief. Voor welke behandeling gekozen wordt hangt af van hoe ver het sleutelbeen omhoog staat en hoe veel u uw arm belast in het dagelijks leven.

Bij de conservatieve behandeling krijgt u een sling om uw arm rust te geven en pijnstilling. Zeker als maar een van de twee banden gescheurd is leidt dit vaak tot een heel goed resultaat. Na een paar weken rust kunt u met behulp van een fysiotherapeut gaan oefenen om weer de volledige functie en kracht van uw schouder terug te krijgen. De eventuele bobbel doordat het sleutelbeen omhoog staat kan blijven bestaan.

Als allebei de banden gescheurd zijn zal er eerder voor worden gekozen om de het sleutelbeen met een operatie weer terug te zetten op z’n plaats. Ook zal er bij jonge mensen die veel sporten of een lichamelijk zwaar beroep hebben eerder worden gekozen voor een operatie. Na de operatie zal u uw arm ook een paar weken rust moeten geven in een sling om daarna met onder begeleiding van een fysiotherapeut weer te gaan oefenen.

Waar bent u naar op zoek?