Artrose, duimbasis

Artrose is een aandoening waarbij er veranderingen van het gewrichtskraakbeen plaatsvinden of het kraakbeen helemaal verdwenen is. De botuiteinden komen dan tegen elkaar te liggen. Door artrose kunnen de botten niet langer soepel ten opzichte van elkaar bewegen. Het gewricht wordt stijf en het bewegen wordt pijnlijk.

Oorzaken

Hoe het precies komt dat de kwaliteit van het kraakbeen verandert is niet precies bekend. Eerder opgelopen verwondingen aan het gewricht en hypermobiliteit kunnen een rol spelen bij het ontstaan van deze vorm van artrose.

Onderzoeken

Er worden altijd röntgenfoto’s gemaakt en soms is aanvullend onderzoek, bv MRI of botscan, nodig.

Behandelmogelijkheden

Artrose kan niet genezen wordenmaar door een goede behandeling kunnen klachten als stijfheid en pijn verminderen. De slijtage is blijvend.  Afhankelijk van de ernst van de aandoening en de mate waarin u klachten heeft kiest de arts samen met u een geschikte behandelmethode. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit:
  • Een spalk, leefregels en bewegingsinstructies van de handtherapeut. Soms is het nodig dat u ontstekingsremmende medicijnen gebruikt.
  • Corticosteroïden injectie (in beperkte mate).
  • Operatie. Het vastzetten van het gewricht (artrodese) of het vervangen van het gewricht door een pees of een kunststof gewricht (artroplastiek).
Waar bent u naar op zoek?