Bicepspees klachten

Wat zijn bicepspeesklachten?

De biceps is een tweekoppige spier in de bovenarm die zorgt voor het buigen van de elleboog en voor de vorm van de spierbal in de bovenarm. Via de bicepspees zit de biceps vast aan de bovenkant  in de schouder op twee plaatsen (aan de kop van de bovenarm en aan het schouderblad) en aan de onderkant aan het spaakbeen, net voorbij de elleboog.

Als gevolg van een val of zware belasting kan de bicepspees scheuren. Ook kan de bicepspees geïrriteerd raken door overbelasting of slijtage. Vaak komt irritatie van de bicepspees voor in combinatie met andere schouderklachten

Klachten en symptomen

Als de bicepspees geïrriteerd raakt veroorzaakt dit pijn aan de voorzijde van de schouder, bijvoorbeeld bij het optillen van de arm en bij het aanspannen van de biceps.

Als de bicepspees scheurt kan dat leiden tot pijn, minder kracht en een veranderde vorm van de spierbal.

Diagnose en onderzoek

Er zijn specifieke testen bij het lichamelijk onderzoek waarmee bicepspees klachten worden aangetoond. Met een echo of MRI scan kunnen bicepspeesklachten verder in beeld gebracht worden als dat nodig is. Op een röntgenfoto zijn vaak geen afwijkingen te zijn. Toch wordt altijd ook een röntgenfoto gemaakt om andere oorzaken van schouderklachten uit te sluiten.

Een gescheurde bicepspees is vaak te herkennen aan de veranderde vorm van de spierbal. (Popeye fenomeen) Ook dit kan verder in beeld gebracht worden met een echo of MRI scan.

Behandeling

De behandeling van irritatie van de bicepspees is meestal niet operatief. Met fysiotherapie en pijnstillers kunnen de klachten verminderen. Als dat onvoldoende helpt kan soms een injectie met een ontstekingsremmer (corticosteroïden) in de schouder gegeven worden. Als laatste mogelijkheid is er nog de optie om de bicepspees tijdens een kijkoperatie door te snijden op de plaats waar hij vast zit aan de kop van de bovenarm zodat u daarna geen last meer heeft van de irritatie. dit wordt soms ook gedaan als tijdens een kijkoperatie van de schouder voor een andere reden, blijkt dat de bicepspees geïrriteerd is. Omdat de bicepspees aan de bovenkant op twee plaatsen vast zit (ook nog aan het schouderblad) zorgt het doorsnijden van de pees bij de kop van de bovenarm meestal niet voor krachtsverlies.

Als de bicepspees scheurt aan de bovenkant, ter plaatse van de schouder, gaan de klachten meestal vanzelf weer over. De fysiotherapeut kan helpen bij terugkrijgen van de kracht en bewegelijkheid van de schouder. Aan de onderkant, ter plaatse van de elleboog zit de bicepspees maar op een plaats vast. Daarom is het als de bicepspees aan de onderkant afscheurt vaak nodig om hem weer vast te hechten met een operatie.

Waar bent u naar op zoek?