Brandwond
Als jij of iemand in je omgeving een brandwond heeft opgelopen, onderneem dan direct actie volgens het stappenplan van brandwondenzorg.nl.
Wat is een brandwond?
Bij een brandwond is er sprake een beschadiging van de huid. Dat wordt veroorzaakt door warmte, elektriciteit, bevriezing of chemische stoffen. Je kunt een eerste-, tweede-, of derdegraads brandwond hebben. Het is belangrijk om te weten om welke soort brandwond het gaat, omdat dat bepaalt welke behandeling je krijgt.
- Eerstegraads brandwond/verbranding (epidermale brandwond)
Bij een eerstegraads brandwond is de (opper)huid nog niet beschadigd. De huid is rood, droog, pijnlijk en soms een beetje gezwollen. Denk hierbij aan een verbranding van de huid door de zon. - Oppervlakkige tweedegraads brandwond (oppervlakkige dermale brandwond)
Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de huid beschadigd. De huid is rood, nat en pijnlijk. Er ontstaan blaren. - Diepe tweedegraads brandwond (diepe dermale brandwond)
Bij een diepe tweedegraads brandwond is er sprake van een wond. De hitte of kou heeft dieper in de huid schade aangericht. De wond is roodachtig/wit, nat en zeer pijnlijk. Hierbij kunnen ook blaren ontstaan. - Derdegraads brandwond (subdermale brandwond)
Bij een derdegraads brandwond is er sprake van diepe huidschade. De wond is wit of zwart, droog en leerachtig. U heeft nauwelijks pijn omdat de zenuwen in de huid zijn aangetast. Derdegraads brandwond komt meestal in combinatie met eerste- en tweedegraads brandwonden voor.
Onderzoek en diagnose
Je komt via de Spoedeisende Hulp (SEH) of via de huisarts bij ons binnen. Je bent daar misschien ook al behandeld. Als je bij ons in het Wond Expertise Centrum (WEC) komt wordt er een intake gedaan door de verpleegkundig specialist van het Wond Expertise Centrum. We doen lichamelijk onderzoek gedaan en we beoordelen je brandwond. Samen met jou wordt er een behandelplan opgesteld.
Behandelmogelijkheden
Het doel van de behandeling die we doen binnen het WEC is:
- Het zo snel mogelijk sluiten van de wond;
- Voorkomen van infectie;
- Voorkomen van uitdroging;
- Verminderen of voorkomen van pijn;
- Voorkomen van mechanische beschadiging van de vitale huid en vitale epitheelresten;
- Beperken van littekenvorming en contracturen.
Het behandelplan
Bij het opstellen van het behandelplan kijken we naar de locatie, grootte en verbrandingsgraad van de wond. We controleren het verbrandingsgebied op diepte, grootte, plaats en tekenen van infectie:
- We kiezen verbandmateriaal dat past bij de graad van verbranding en de locatie;
- We geven adviezen over voeding en het innemen van vocht;
- Als je een hele uitgebreide brandwond hebt, bespreken we dat met de diëtist. Zo kunnen we ervoor zorgen dat het genezen van de wond sneller gaat en verbeteren we je voeding;
- Tweede- en derdegraads brandwonden beoordelen wij na 24 en/of 48 uur weer bij de wondpoli;
- Je krijgt instructies over het wisselen van wondverband. Wanneer je hulp nodig hebt bij de verbandwissels regelen we eventueel thuiszorg;
- Verdere controleafspraken worden gepland in overleg met de wondverpleegkundige.
Meer informatie?
Via de volgende links kun je meer lezen over brandwonden:
• Patiëntenfolder Leefregels bij brandwonden voor de patiënt
• Thuisarts.nl
• Brandwondenzorg.nl
• Brandwondenstichting.nl
• Rodekruis.nl, EHBO