Frozen Shoulder

Wat is een Frozen shoulder
Het schoudergewricht wordt omgeven door het gewrichtskapsel wat normaal gesproken zorgt voor stabiliteit van de schouder. Bij een frozen shoulder is dit gewrichtskapsel verdikt en verkort als gevolg van een ontstekingsreactie. Frozen shoulder wordt ook wel capsulitis adhesiva genoemd.

Oorzaken frozen shoulder

Hoe en waarom een frozen shoulder ontsaat in niet precies bekend. Een frozen shoulder kan ontstaan na een val, overbelasting, breuk of operatie, maar vaak is er helemaal geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. De ontstekingsreactie van het kapsel is niet het gevolg van een infectie door een bacterie.

Klachten en symptomen

Een frozen shoulder leidt tot pijn en bewegingsbeperking. Bovenhandse bewegingen en draaibewegingen van de schouder zijn vaak niet mogelijk door stijfheid. Ook kan de schouder erg pijnlijk zijn, zowel tijdens bewegen als in rust. Symptomen bij een frozen shoulder zijn doorgaans langdurig aanwezig. In de eerste fase is de schouder met name pijnlijk, later zullen de pijnklachten afzwakken, maar de stijfheid zal langdurig aanwezig blijven.

Diagnose en onderzoek

De diagnose frozen shoulder wordt gesteld op basis van lichamelijk onderzoek. Typisch bij een frozen shoulder is het onvermogen tot maken van draaibeweging van de schouder ofwel het naar buiten draaien van de onderarm. Op de röntgenfoto wordt vaak geen afwijkingen gezien.

Behandeling

Een frozen shoulder gaat eigenlijk altijd weer vanzelf over, maar dit kan lang duren, soms wel meer dan twee jaar. Om het herstel te versnellen en de pijn te verlichten, kunnen ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) of een injectie met verdovingsvloeistof en ontstekingsremmers (corticosteroïden) helpen. Daarnaast kan de fysiotherapeut helpen om de bewegelijkheid van de schouder weer uit te breiden.

Waar bent u naar op zoek?