Hallux rigidus
Wat is hallux rigidus
Een hallux rigidus is een verstijving van de grote teen als gevolg van slijtage (artrose). Meestal staat de teen rechtuit en is de functie van de grote teen beperkt. De bewegingen van de grote teen kunnen pijnlijk zijn.
De grote teen heeft een belangrijke functie bij de afwikkeling van de voet. Door de pijn en stijfheid kan het afwikkelen van de voet niet meer soepel verlopen.
Vaak treedt hallux rigidus pas op na het vijftigste levensjaar, maar het kan ook op jongere leeftijd voorkomen.
Oorzaken hallux rigidus
- Reumatische aandoeningen, artrose of ontstekingen in de gewrichtjes tussen de middenvoetsbeentjes- en/of teenkootjes,
- Als gevolg van een lang bestaande hallux valgus
- Post traumatisch: als gevolg van een breuk in het gewricht tussen middenvoetsbeen en het eerste teenkootje.
Klachten en symptomen
De klachten bestaan uit pijn en zwelling van gewricht aan de basis van de grote teen. Door extra botafzetting rondom het gewricht (osteofyten) kan er irritatie van de huid optreden doordat er ruimtegebrek in de schoen is. Het afwikkelen van de grote teen is pijnlijk.
Diagnose en onderzoek
Een röntgenfoto is voor het vaststellen van hallux rigidus niet altijd nodig. De eerste behandeling van hallux rigidus is meestal conservatief (zonder operatie). Als dat onvoldoende resultaat geeft, overlegt uw huisarts met u over een verwijzing naar de orthopedisch chirurg en over de voor- en nadelen van een eventuele operatie. Volgt een verwijzing, dan heeft de orthopedisch chirurg over het algemeen röntgenfoto’s nodig om te beoordelen of een operatie noodzakelijk is. Daarbij staat u op uw voet, zodat de foto goed laat zien wat de positie van de botten in uw voet is bij belasting.
Behandeling hallux rigidus
Niet-operatieve behandelingen van hallux rigidus.
De eerste stap in de behandeling is een aanpassing van de zool van de schoen zodat het afwikkelen van de voet vergemakkelijkt wordt. Dit houdt in dat de zool stijver wordt gemaakt en dat er een lichte bolling in komt (afwikkelvoorziening) zodat de zool van de schoen u helpt met afwikkelen.
Operatieve behandeling van hallux rigidus
Indien u ondanks de niet operatieve behandeling pijnklachten blijft houden is een operatieve behandeling aangewezen. Hierbij wordt het gewrichtsoppervlak van het middenvoetsbeentje en het eerste kootje ontdaan van kraakbeen en middels een plaatje met schroeven aan elkaar gefixeerd (artrodese) (zie plaatje). Het pijnlijke gewricht is nu vastgezet en kan geen pijn meer veroorzaken. De bewegelijkheid is echter door het vastzetten ook weggenomen. De afwikkelvoorziening blijft in de meeste gevallen noodzakelijk voor het lopen.
Voor meer informatie over de operatieve behandeling klik hier.