Liesbreuk

Een liesbreuk
Een breuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse. De breukpoort is de opening of verzwakking in de buikwand. Deze kan ontstaan door aangeboren factoren of door verslapping van de buikwand. Verslapping kan optreden in de loop van het leven, bijvoorbeeld door toename in lichaamsgewicht, persen, chronische longziekten (veel hoesten), roken, zwaar lichamelijk werk of eerdere operaties. Het is mogelijk dat de uitstulping van het buikvlies, de breukzak genoemd, een gedeelte van de buikinhoud bevat. Bij verhoging van de druk in de buik, zoals bij staan, bij persen of hoesten, kan er meer buikinhoud in de uitstulping komen, de zwelling wordt dan groter. Meestal verdwijnt de zwelling spontaan in liggende houding of is dan gemakkelijk terug te masseren.
Klachten
Bij een liesbreuk bevindt de uitstulping zich in de liesstreek. Een liesbreuk kan verschillende klachten geven zoals een zeurderig of branderig gevoel in de liesstreek. Soms is alleen een zwelling zichtbaar en geeft de liesbreuk geen klachten. Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Dan kan deze meer klachten geven. Een enkele keer komt het voor dat een breuk bekneld raakt. Dan zit de breukinhoud, die meestal plotseling is toegenomen, vastgeklemd in de breukpoort en kan dus niet terug gedrukt worden. Dat gaat gepaard met veel pijn. Een spoedoperatie is dan nodig.
Diagnose en aanvullend onderzoek
De chirurg stelt de diagnose aan de hand van uw klachten en de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek is in het algemeen niet nodig. De chirurg kan bij u, terwijl u staat, de breuk meestal gemakkelijk vaststellen. Echter kan er gekozen worden om een aanvullende echografie van de lies te maken. Dit is een veilig en pijnloos onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van hoogfrequente geluidsgolven waarmee een eventuele liesbreuk gezien kan worden. Wanneer een breuk bij u is geconstateerd zal de chirurg met u bespreken, hoe in uw geval de breuk behandeld kan worden. In het algemeen zal u een operatie worden geadviseerd. Een breukband wordt nog maar zelden voorgeschreven.
Waar bent u naar op zoek?