De operatie aan een liesbreuk

De operatie
Afhankelijk van de omstandigheden kan de operatie worden uitgevoerd in dagbehandeling of tijdens een kortdurende opname in het ziekenhuis. Uw behandeld chirurg zal dit met u bespreken.
Er zijn verschillende technieken om liesbreuken te herstellen. Deze technieken zijn terug te voeren tot twee methoden:
Liesbreuk correctie via een huidsnede (klassieke methode)
Hierbij wordt de operatie uitgevoerd via een snede nabij de breuk van ongeveer vijf tot tien centimeter. De uitstulping van het buikvlies (breukzak) wordt opgeheven. Zo nodig wordt de opening of zwakke plek in de buikwand hersteld. Daarbij wordt de buikwand verstevigd, gebruik makend van het weefsel van de buikwand zelf (een ‘plastiek’ genoemd) of door een kunststof matje in te hechten. Dit kunststof materiaal is veilig en wordt vrijwel altijd goed door het lichaam geaccepteerd.
Liesbreuk correctie via een kijkoperatie (laparoscopie)
Bij de kijkoperatie (laparoscopie) maakt de arts gebruik van een videocamera en speciale instrumenten zonder een grote snede te maken. In plaats daarvan maakt de chirurg enige kleine sneetjes. Bij deze methode wordt de breuk vanuit de binnenzijde van de buikwand behandeld. De uitstulping van het buikvlies (breukzak) wordt opgeheven en de opening of zwakke plek in de buikwand wordt verstevigd met behulp van een kunststof matje. Dit kunststof materiaal is veilig en wordt vrijwel altijd goed door het lichaam geaccepteerd.
Uw behandelend chirurg zal met u bespreken welke techniek in uw geval het beste lijkt. Een liesbreukoperatie duurt meestal drie kwartier tot één uur.
De anesthesist geeft u informatie over uw medicijngebruik vóór de operatie en de narcose op de preoperatieve screeningspoli (POS).
Waar bent u naar op zoek?