Nierkanker

MST is hét Centrum in Twente voor de behandeling van nierkanker. De Urologen, de Oncologen de Radiologen en de Radiotherapeuten bieden in nauwe samenwerking het hele scala van diagnostiek en alle moderne behandelingen. In de meeste gevallen kunnen wij genezing bereiken.

Nierkanker komt in verschillende verschijningsvormen voor. Meestal met één tumor aan één nier, soms met meerdere tumoren in één nier, heel soms aan beide nieren. De mate van kwaadaardigheid varieert sterk, soms blijkt de ziekte bij het ontdekken ervan uitgezaaid te zijn naar andere organen.

Diagnostiek

Voor diagnostiek staat de modernste Echo-, CT- en MRI-apparatuur ter beschikking.
De diagnose wordt vrijwel altijd op basis van een CT of MRI gesteld. Bij voorkeur wordt niet in een niertumor geprikt voor weefselonderzoek.

Multi Disciplinair Overleg (MDO / Oncologie-commissie)

Als de tumor in kaart is gebracht wordt de patiënt besproken in het Multi Disciplinair Overleg (MDO of Oncologie-commissie ): een team van specialisten, Urologen, Oncologen, Radiotherapeuten, versterkt met Radioloog en Patholoog bespreekt aan de hand van voorgeschiedenis, persoonlijke situatie en de uitkomsten van alle onderzoeken welke behandeling het best toegepast kan worden.

Operatieve Behandeling

MST heeft alle typen behandeling voor nierkanker in huis. Bij een kleine tumor kan gekozen worden voor Radio Frequency Ablation (RFA). Hierbij wordt door de Radioloog op minimaal invasieve wijze onder Echo- of CT-geleiding de tumor inwendig verschrompeld.

Bij een grotere tumor wordt een kijkoperatie of laparoscopie, meestal da Vinci robot geassisteerd, geadviseerd. Meestal niersparend, dat wil zeggen dat de tumor met een ruime marge uit de nier wordt gepeld, zodat de functie van de nier behouden blijft(Partiële Laparoscopische Nefrectomie). Als de tumor te groot is voor niersparende benaderingen wordt de hele nier weggenomen. Gelukkig kan een mens goed verder leven met de resterende nier (Totale Laparoscopische Nefrectomie). Soms groeit een niertumor tot in de niervaten of tot in de holle ader (vena Cava). Ook dan kan geopereerd worden, in samenwerking met onze Vaatchirurgen of Thoraxchirurgen. In geval de tumor uitgaat van de binnenbekleding van het nierbekken (pyelum) of de urineleider (ureter) wordt met de nier ook de Urineleider weggenomen.

Chemotherapie of Immunotherapie

Als een tumor uitgebreid en/of uitgezaaid blijkt te zijn kan in het MDO besloten worden te behandelen met chemotherapie of Immunotherapie. Chemotherapie valt onder de verantwoordelijkheid van de Internist Oncologen. Voor chemotherapie is niet altijd een infuus nodig, Tegenwoordig zijn er krachtige tumorbestrijdingsmiddelen in tabletvorm. Onze Oncologen hebben ruime ervaring op dit gebied en beschikken een op chemotherapie gespecialiseerde verpleegafdeling.

Waar bent u naar op zoek?