Osteoporotische Wervelfractuur

Wat is een osteoporotische wervelfractuur
Een osteoporotische wervelfractuur wordt ook wel wervelinzakking of compressiefractuur genoemd en is een breuk van de wervel waarbij het wervellichaam als het ware wordt samengedrukt.

Oorzaken
De inzakking kan het gevolg zijn van een val of spontaan bij mensen met botontkalking (Osteoporose). De wervels zijn dan van binnen vrijwel hol en dus sterk verzwakt.

Klachten en symptomen

Een oseoporotische wervelfractuur kan zich uiten door plotselinge rugpijn. Soms is er uitstraling naar de huid of de ledematen en kunnen er uitvalsverschijnselen ontstaan, zoals een afgenomen gevoel of verminderde kracht in bijvoorbeeld het been. Een osteoporotische inzakking kan ook geleidelijk aan ontstaan waarbij de rug krommer wordt en u ook kleiner wordt. Wanneer één wervel inzakt, kan het lichaam 2 tot 4 cm korter worden.Wanneer meerdere wervels zijn ingezakt, kan het meer dan10 cm kleiner worden.

Diagnose en onderzoek

Meestal zal een röntgenfoto van de wervelkolom voldoende zijn om de diagnose te stellen. In enkele gevallen zal een CT-scan of MRI worden gemaakt.

Om de diagnose osteoporose te stellen wordt u verwezen voorosteoporosescreening.

Voor meer informatie zie ook:http://www.zorgvoorbeweging.nl/osteoporose#

Waar bent u naar op zoek?