Rusteloze Benen Syndroom

Het rusteloze benen syndroom (RLS) kenmerkt zich door een vervelend, branderig, jeukend of krampend gevoel in de benen, meestal in de kuiten. Het gevoel neemt tijdelijk af door bewegen. De klachten ontstaan vaak in de loop van de avond en duren tot het begin van de nacht. Het gevolg zijn onrustige avonden en problemen met inslapen.
Vaak hebben mensen met RLS tijdens de slaap schokkende bewegingen in de benen en soms ook de armen (Periodic Limb Movement Disorder, PLMD). Hierdoor worden zijn meerdere malen per nacht wakker, leidend tot een slaapgebrek ontstaat en slaperigheid overdag. Er bestaat een aanzienlijke variatie in de ernst van de klachten. Door de jaren heen nemen de klachten vaak wel toe en ontstaat er uitbreiding naar de bovenbenen en de armen.

De oorzaak
Wij denken tegenwoordig dat RLS wordt veroorzaakt door een verstoorde dopamine huishouding in de hersenen. Dopamine is een stofje dat signalen doorgeeft van de ene naar de andere zenuwcel in de hersenen.
Restless Legs Syndroom kan optreden bij ziekten als diabetes mellitus, aandoeningen van de schildklier, de ziekte van Parkinson, spataderen of reuma. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen, bloedarmoede of een vitaminetekort de klachten verergeren. Ook kan RLS optreden tijdens de zwangerschap. Erfelijkheid speelt in ongeveer de helft van alle gevallen een rol.

Diagnose
Aan de hand van de juiste vragen kan uw arts de diagnose stellen. Daarna volgt meestal een bloedonderzoek onderliggende oorzaken te bekijken. Indien de RLS niet goed reageert op medicijnen kan besloten worden een slaaponderzoek te verrichten om een ndere verklaring voor  slaapverstoring (als slaapapnoe) te bekijken.

Behandeling
De behandeling van RLS afhankelijk van de oorzaak van de aandoening. Bij een vitamine of ijzertekort zal de behandeling daarvan tot afname van de klachten leiden. En als RLS het gevolg is van medicijngebruik, kan het stoppen van deze medicijnen – als mogelijk – de RLS doen verdwijnen.
In het een primaire aandoening betreft, kunnen bepaalde leefregels geadviseerd worden:
•    Regelmatig slaappatroon
•    Stoppen met roken en beperkt gebruik van caffeine houdende dranken.
•    Voldoende beweging (sport overdag of in het begin van de avond), maar vermijd intensieve lichamelijke
inspanning voor het slapen gaan.
•    Goed geventileerde slaapkamer
•    Massage
•    Warme en koude voetbaden.
•    Rekoefeningen. Voorkom zitten in de dezelfde houding.
•    Zorg voor een goed matras en kussen
Als de leefregels onvoldoende verbetering geven kunnen medicijnen uit verlichting van de klachten geven. Het betreffen o.a. middelen die het dopamine in uw hersenen verhogen.

Waar bent u naar op zoek?