Septische artritis

Wat is septische artritis?

Septische artritis ontstaat door een infectie in een gewricht met een bacterie of ander micro-organisme. Deze ontsteking kan in korte tijd opkomen en kan meerdere gewrichten aandoen. Iedereen kan septische artritis krijgen, maar het komt meer voor bij mensen met een slechte weerstand. Ook kan in een kunstgewricht (bijvoorbeeld knie- heup of schouderprothese) een septische artritis ontstaan.

Oorzaak van septische artritis

De oorzaak is een infectie met een bacterie of een ander micro-organisme dat uw gewricht is binnengedrongen. Dit kan via de bloedbaan of via een wond in de buurt van het gewricht ontstaan. Ook kan het via de bloedbaan vanaf een andere plek in het lichaam meegenomen worden. Er is dan elders in het lichaam een infectie die zich via de bloedbaan verspreidt.  Voorbeelden zijn infecties van het hart, longen of mondholte.

Klachten en symptomen

Uw lichaam reageert op de bacteriële infectie met een afweerreactie. Bij deze reactie komen afweerstoffen en ontstekingscellen in  de bloedbaan en in het gewricht. Hierdoor kan iemand met septische artritis in korte tijd ernstig ziek worden. Symptomen zijn koorts en een pijnlijk rood gezwollen gewricht.

Diagnose en onderzoek septische artritis

Bij verdenking op septische artritis zal er bloedonderzoek worden gedaan. In de sommige gevallen zal door middel van een naald in het aangedane gewricht vloeistof/pus worden afgenomen voor microbiologisch onderzoek.

Behandeling septische artritis

Het is belangrijk dat septische artritis snel wordt ontdekt en wordt behandeld door middel van een operatie waarbij het gewricht grondig wordt uitgespoeld. Vervolgens wordt gestart met antibiotica via een infuus. Gebeurt dit niet, dan kan de ontsteking verder verspreiden in het lichaam of het kraakbeen van het gewricht beschadigen.

Waar bent u naar op zoek?