Oorzaken van smaakstoornissen

Ontstekingen
Een continue, vieze smaaksensatie kan het gevolg zijn van infecties in de mondholte, zoals ontstekingen in het tandvlees, gebit of speekselklier. Virusinfecties in de mondholte, door bijvoorbeeld het herpes simplex virus, varicella zoster virus en coxsackie-virus geven vaak een tijdelijk smaakverlies, met spontaan, volledig herstel. Ook bij een schimmelinfectie kunnen de smaakorgaantjes beschadigen.

Medicijnen
Een continue zure, bittere of metaalachtige smaaksensatie wordt gezien bij gebruik van bepaalde anti-hogebloeddrukmiddelen, de zogenaamde ACE-remmers. Andere geneesmiddelen kunnen ook smaakverlies veroorzaken.

Reflux
Een zure of bittere smaak wordt ook gezien bij omhoog komen van maagzuur (gastro-oesofageale reflux).

Sjögren
Smaakstoornissen doen zich ook voor bij een extreem droge mond, door onvoldoende aanmaak van speeksel, bijvoorbeeld bij de ziekte van Sjögren en xerostomie.

Verbranding
Door verbranding kunnen de smaakorgaantjes beschadigen.

Gezwel
Een gezwel in de tong kan ook de smaak beschadigen.

Aangezichtsverlamming
Beschadiging of functieverlies van een zenuwbaan, betrokken bij de smaak veroorzaakt uitval van de smaak van een deel van de tong. Dit zien we vaak (tijdelijk) bij een perifere aangezichtsverlamming.

Ooroperatie
Bij sommige ooroperaties is het doornemen van de chorda tympani (een smaakzenuw) onvermijdelijk en is de zenuwbaan doorbroken.

Hersenbeschadiging
Beschadiging van het hersengedeelde van de smaak, door bijvoorbeeld een herseninfarct of -tumor, kan smaakuitval geven.

Systeemziekten
Ook systeemziekten, die de stofwisseling van het smaaksysteem beïnvloeden, kunnen smaakverlies geven. De belangrijkste ziekten zijn hypothyreoïdie, suikerziekte, lever- en nierziekten.

Zwangerschap
In de zwangerschap is er in de eerste drie maanden sprake van een verhoogde gevoeligheid en afkeur voor bitter. Bij een zwangerschapsduur van 4-9 maanden is er een voorkeur voor zout.

Tong- en mondbranden
Bij tong- en mondbranden wordt ook vaak een verminderde of veranderde smaak gezien.

Waar bent u naar op zoek?