Terminologie van smaakstoornissen
Een smaakstoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Er kan sprake zijn van een afgenomen of verdwenen smaakfunctie. Ook kunnen allerdaagse smaken anders worden waargenomen of is er continu een abnormale of vieze smaaksensatie, zonder dat er een smaakstof wordt ingenomen. Bij veel smaakcomponenten, zoals chocolade, koffie en aardbei, is de primaire component een reukwaarneming. Door kauwen komen reukstoffen vrij die bij uitademing via de neuskeelholte het reukorgaan bereiken. Bij de klacht “verminderde smaak” moet altijd gedacht worden aan een reukstoornis.
Bij smaakstoornissen worden de volgen termen gebruikt:
- ageusie:
onvermogen om kwalitatieve smaaksensaties waar te nemen, verlies van smaak in engere zin; - hypogeusie:
verminderde smaak; - dysgeusie:
verstoorde sensatie van normale smaak, vieze smaaksensatie bij normaal gesproken plezierige smaken; - gustatorische agnosie:
onvermogen om een smaak te herkennen, bij normale smaakprocessing, spraak en algemene intellectuele functies.