Voorste kruisband letsel

Tijdens sporten of door een ongelukkige beweging kan de voorste kruisband scheuren.
Uw orthopedisch chirurg zal dan in bepaalde gevallen adviseren de voorste kruisband te vervangen. Dit heet een ‘voorste kruisband reconstructie’.

De knie
De knie is een scharniergewricht. Het bestaat uit twee botdelen: het scheenbeen en het dijbeen.De botuiteinden zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Deze laag is elastisch en vangt schokken en stoten op, zodat de knie soepel beweegt.
Aan de voorzijde van het kniegewricht zit de knieschijf.
Aan de binnen- en buitenzijde van de knie zit een meniscus: een soort stootkussen.
Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisband. Deze voorkomt dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen naar voren schiet.

Wat zijn de klachten bij een gescheurde kruisband?
Tijdens sporten of door een ongelukkige beweging kan de voorste kruisband scheuren. Dit voelt aan alsof er in de knie iets knapt. Vervolgens heeft u een instabiel gevoel in de knie en kunt u door uw knie zakken.

Wanneer moet de voorste kruisband worden vervangen?
De orthopedisch chirurg stelt eerst vast of de voorste kruisband is gescheurd. Hij stelt de diagnose aan de hand van de aard van uw klachten, lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en eventueel een kijkoperatie (zie folder ‘De kijkoperatie van de knie’).
Meestal bestaat de behandeling in eerste instantie uit fysiotherapie.Wanneer dit onvoldoende resultaat oplevert, kan de orthopedisch chirurg voorstellen een nieuwe kruisband te plaatsen.Dit is ook de behandelmogelijkheid wanneer u niet alleen een gescheurde kruisband heeft, maar ook een gescheurde meniscus. Om de meniscus goed te laten genezen en om nieuwe meniscusscheuren te voorkomen, is het namelijk van belang dat de voorste kruisband goed functioneert.

Wat zijn de voordelen van een ingreep?
Na de operatie en de revalidatie voelt de knie stabieler.Ongeveer 90 procent van de behandelde personen heeft geen last meer van het doorzakken van de knie.
Nieuw letsel blijft natuurlijk wel mogelijk. De kans op een scheuring in de voorste kruisband is over het algemeen groter bij contactsporten.

Waar bent u naar op zoek?