Leveroperatie

Een operatie aan de lever heeft dus ook twee doelen: het wegnemen van een primaire tumor, ontstaan in de lever en of de galweg/galblaas, of het wegnemen van uitzaaiingen die elders in het lichaam zijn ontstaan. Afhankelijk van de grootte, de hoeveelheid uitzaaiingen en de positie van de tumor wordt het behandelbeleid bepaald. Hierbij speelt uiteraard ook uw lichamelijke conditie en uw leeftijd een bepalende rol aangezien het een grote, risicovolle operatie betreft.

Meer informatie over leveroperatie

De folder Leveroperatie geeft algemene informatie over het herstelprogramma bij een leveroperatie, de voorbereiding op de operatie, het verblijf in het ziekenhuis en de periode na de operatie.

Via de link https://youtu.be/XoSjtvt-wqM vindt u een praktisch filmpje ten aanzien van het belang van ademhalingsoefeningen en bewegen na een grote buik operatie.

Radiofrequente abliatie

Het kan zijn dat u nadien een aanvullende behandeling krijgt. Indien bij u een primaire vorm van leverkanker is gediagnosticeerd, kan het zijn dat u in aanmerking komt voor de RFA techniek: radiofrequente abliatie. Dit is een behandeling waarbij er een naald in de tumor wordt geplaatst. Door de naald vervolgens tot ongeveer 105 graden  te verhitten, sterven kankercellen af. De behandeling vindt plaats onder narcose en duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. De techniek kan worden toegepast tijdens de operatie van de lever op de operatiekamer, maar ook als een op zichzelf staande procedure; het aanprikken van de tumor met behulp van CT-apparatuur op de röntgenafdeling, onder narcose.

Waar bent u naar op zoek?