Caldwell-Luc methode

De operatie van Caldwell-Luc is een methode om infecties en ontstekingen (sinusitis) van de bijholten te behandelen. Dit wordt gedaan wanneer een operatie via de neus de infectie niet kan stoppen of wanneer een ingreep via de neus niet mogelijk is. Met de ingreep van Caldwell-Luc kan niet alleen de bijholteontsteking worden behandeld, maar ook weefselgroei in de sinus worden weggehaald.

Met de operatie van Caldwell-Luc kunnen via de gemaakte opening ook de zeefbeenholten en de wiggebeenholten worden bereikt. De ingreep geeft ook toegang tot de botachtige holte rond de ogen (oogkas of orbita). Daardoor kunnen breuken van de oogkas worden gerepareerd en kunnen andere noodzakelijke operaties aan de oogkas worden uitgevoerd.

De ingreep van Caldwell-Luc wordt ook toegepast om een abnormale verbinding tussen de mond en neusholte (oro-antrale fistel) te verhelpen. Verder worden sommige zenuwoperaties in het hoofd met behulp van deze operatietechniek uitgevoerd.

Procedure
Bij deze ingreep wordt een opening naar de bovenkaakholte gemaakt via het dunne botplaatje boven de bovenste hoektand in de mond.