Ferry overwon corona tegen alle verwachtingen in

Het echtpaar Ferry (73) en Twanny (71) ligt met corona op dezelfde afdeling in MST, als de zieke Twanny door een verpleegkundige wordt opgehaald en in een rolstoel naar haar man wordt geduwd. Hij is er slecht aan toe en ze denken dat hij het niet gaat redden. Ook de familie wordt gebeld. Ze moeten ernstig rekening houden met het slechtste scenario. Een aantal dagen ligt Ferry in kritieke toestand in het ziekenhuis, maar tegen alle verwachtingen in overwint hij het coronavirus.

Zoon Ben vertelt dat ze zich al aan het voorbereiden waren op het ergste. “De gezondheid van mijn vader is erg zwak. Hij is sinds zijn 49e hartpatiënt, is daar verschillende keren voor behandeld, heeft meerdere beroertes gehad, lijdt aan vasculaire dementie en daarbovenop is vorig jaar geconstateerd dat zijn longcapaciteit is afgenomen. In totaal heeft hij 22 dagen in het ziekenhuis gelegen, waarvan vier dagen in kritieke toestand. De arts raadde ons aan om te bespreken of we mijn vader op de IC zouden behandelen, omdat de kans op overleven nagenoeg nul zou zijn. Dit hebben we goed besproken met de familie en uiteindelijk de keuze gemaakt om hem niet op de IC te laten behandelen, omdat hij daar nog slechter uit zou komen.” Zelf heeft Ferry weinig van de hele situatie meegekregen. “Ik voelde me wel ziek, maar kreeg niet bewust mee dat het zo ernstig was. Daarom was ik niet bang. Later hoorde ik dat het kaarsje weleens uit had kunnen gaan, daar ben ik wel van geschrokken”, vertelt Ferry.

Oersterk

Zijn vrouw Twanny heeft lang in spanning geleefd: “Op een gegeven moment dacht ik dat hij het niet zou redden. Hij was niet meer aanspreekbaar, daar schrok ik enorm van. Zelf mocht ik weer naar huis. We wonen in een bejaardentehuis en daarom mocht ik ook niet meer op bezoek. Bellen ging niet, daarvoor was hij te zwak. Zoon Ben vertelt dat ze vooruit aan het denken waren welke uitvaartondernemer ze konden bellen als het nodig zou zijn, toen ze hoorden dat Ferry ineens weer rechtop in bed een glaasje water kon drinken. “Het is bijzonder dat hij dit met zijn gezondheid heeft doorstaan. Het is een pak van ons hart. We zijn blij en verbaasd dat het zo goed is verlopen, hij heeft echt de beste zorg gekregen. Mijn vader is oersterk.”

Hoogtepunt van de dag

“Mijn man was enorm zwak, en heeft het coronavirus op pure wilskracht overwonnen”, zegt Twanny. Zelf wijt Ferry het aan zijn sterke en altijd positieve karakter. “Ik leefde telkens op als de verpleging kwam kijken. Dan kon ik weer even babbelen en geintjes maken. Dat was mijn hoogtepunt van de dag. Ik mag me gelukkig prijzen dat ik er heel uit ben gekomen, de ziekenhuismedewerkers hebben  enorm hun best gedaan. Toen ik wegging, hebben ze me zelfs uitgezwaaid.” Twanny: “Eigenlijk moest Ferry naar het revalidatiecentrum, maar hij heeft alles op alles gezet om in het ziekenhuis weer te leren lopen en te staan omdat hij bij me wilde zijn. Nu zijn we samen thuis aan het herstellen. Ferry loopt veel om op kracht te komen. We zijn nog moe, maar het gaat redelijk. Ik ben blij dat we nog samen zijn.”

Lees meer patiëntverhalen

Waar bent u naar op zoek?