“Al jaren kamp ik met flinke buikpijnen tijdens de ongesteldheid. Meerdere keren heb ik een laparoscopie gehad bij verschillende ziekenhuizen. Ik bleek een lichte vorm te hebben van endometriose. Na te zijn gestopt met proberen zwanger te worden, besloot ik toch nog een keer naar een endometriosespecialist te gaan om het allemaal nog eens te bespreken en te laten onderzoeken wat ik met de buikpijnen kon doen.”

Ervaring met endometriose

“Vooraf heb ik uitgezocht welke artsen er allemaal gespecialiseerd zijn in endometriose bij MST. Bij hen heb ik een afspraak gemaakt en ik werd gelijk serieus genomen. Wat ik ook heel erg fijn vond, was dat ik zelf mijn mening kon geven en dat er ook naar geluisterd werd.”

Adenomyose?

“In eerste instantie zouden we gaan voor het verwijderen van de endometriose. Echter werd tijdens de afspraak duidelijk dat het vermoeden bestond dat ik adenomyose kon hebben, een vorm van endometriose. Ik heb daarom om een MRI-scan gevraagd om dit te onderzoeken. Mocht ik inderdaad adenomyose hebben, dan zou het gelijk verwijderen van mijn baarmoeder een keuze kunnen zijn. De arts was het met me eens. De MRI-scan werd op korte termijn gemaakt.”

Puzzelstukjes vielen in elkaar

“De uitslag wees uit dat ik adenomyose had. Hierdoor vielen er voor mij gelijk veel puzzelstukjes in elkaar en had ik heel wat te verwerken. Want na al die jaren artsenbezoek en vroegmiskramen erachter komen dat dit met mij aan de hand was, was best heftig. Gelukkig was hier veel begrip voor. Een aantal weken na de uitslag kon ik al geopereerd worden.”

Dankbaar

“In MST ben ik bij mijn afspraken en operatie altijd netjes ontvangen en geholpen. Er werd goed naar mij geluisterd, ook naar mijn angsten. Wensen kon ik altijd aangeven. Dit heb ik als heel prettig ervaren. Na de operatie kwam de specialist nog langs. Hij nam alle tijd om te vertellen over de operatie en om te kijken hoe het met mij ging. Ik kon al mijn vragen stellen, waar hij ruim de tijd voor nam om deze te beantwoorden. Eenmaal thuis kon ik ook bellen met vragen. Hier heb ik twee keer gebruik van gemaakt. Kortom: ik ben erg enthousiast over mijn behandeling die ik tot nu toe heb gehad heb bij MST!”

Lees meer patiëntverhalen

Elyse (26) is 25 weken zwanger als haar verteld wordt dat ze een hersentumor heeft. Bijna een jaar later is haar dochter Lynn het lichtpuntje in haar strijd. “Mijn toekomst heb ik altijd voor mij gezien met kinderen, samenwonen en gelukkig zijn. En die visie blijf ik nog steeds houden.”
Waar bent u naar op zoek?