Paramedische zorg

Diëtiste

De diëtiste bekijkt hoe het met je voeding gaat en geeft advies om je voeding zo goed mogelijk te houden, zowel voor, tijdens als na de behandeling. Goede voeding helpt namelijk je algehele conditie te verbeteren en bevordert je herstel.

Logopediste

De logopediste helpt je als je moeite hebt met slikken of spreken. Ook voert ze, in overleg met de KNO-arts, gehoortesten uit. Deze tests zijn belangrijk als je een chemotherapie krijgt die gehoorschade kan veroorzaken.

Fysiotherapeut

De fysiotherapeut ondersteunt je bij het verbeteren, herstellen of behouden van je lichamelijke functioneren. Door de ziekte of de behandeling kun je bijvoorbeeld last krijgen van pijn of bewegingsproblemen, vooral in je nek en schouders. De fysiotherapeut helpt je daarbij.

Maatschappelijk werk

De maatschappelijk werkster begeleidt je bij het omgaan met de ziekte, de behandeling en de gevolgen daarvan. Ze kan je ook helpen bij het vinden van de juiste instanties buiten het ziekenhuis en biedt praktische hulp.

Psychische hulp

De psycholoog of psychiater biedt je persoonlijke begeleiding bij het verwerken van de ziekte en de behandeling. De psychiater kan, in overleg met jou, ook medicijnen voorschrijven om je te ondersteunen.

Thuiszorg

Tijdens of na de behandeling kan het zijn dat je thuis hulp nodig hebt bij dagelijkse dingen, zoals persoonlijke verzorging, eten en boodschappen doen. Het is goed om hier van tevoren over na te denken en afspraken te maken met bijvoorbeeld je partner, familie of buren. Als mantelzorg niet genoeg is, kun je professionele thuiszorg inschakelen.

Transferverpleegkundigen

Als blijkt dat je na ontslag verzorging thuis of elders nodig hebt, kunnen de transferverpleegkundigen dit voor je regelen. Ze overleggen met jou, je familie en andere betrokkenen om de juiste zorg te organiseren.

Waar bent u naar op zoek?