Gerard Kokhuis heeft twee keer een hartklepoperatie ondergaan. Na de operatie wilde hij direct beginnen met de hartrevalidatie. “Hoe sneller, hoe beter.”

Bijna 15 jaar geleden hoorde de huisarts van Gerard tijdens de jaarlijkse controle een ruisje bij zijn hart. “De oorzaak was een gedeeltelijke verkalking van mijn hartklep. Binnen een maand lag ik al op de operatietafel, waar ik een nieuwe hartklep kreeg.”

Tweede operatie

“In overleg met de chirurg, dr. Grandjean, heb ik gekozen voor een biologische klep. Dat is een klep gemaakt van dierlijk materiaal. Ik ben fanatiek mountainbiker en wilde niet levenslang zware bloedverdunners gebruiken, wat bij een kunstklep wel moet. Het risico op een val tijdens het fietsen en een fatale afloop is dan te groot. Het enige nadeel is dat deze klep na ongeveer 15 jaar vervangen moet worden. In 2018 werd ik daarom opnieuw geopereerd.”

Hartrevalidatie

Gerard lag na zijn tweede operatie eerst op de Intensive Care (IC) en ging na vier dagen naar de verpleegafdeling. Daar kwam Karin Szabo bij hem langs, één van de verpleegkundig coördinatoren van het hartrevalidatieprogramma in MST. “Karin vertelde over de hartrevalidatie en de mogelijkheden: een informatiebijeenkomst, trainen met een fysiotherapeut en leefstijlworkshops.”

Karin en Gerard in het Thorax Centrum

Snel weer op de fiets

“Wat mij betreft kon ze daar niet vroeg genoeg over beginnen. Een paar dagen na de operatie zat ik al ‘op de fiets’. Ik fietste op de afdeling op een hometrainer met voor me een groot scherm met verschillende routes. Zo kon ik bijvoorbeeld in een stad of in de natuur fietsen. Mijn partner Edith en mijn kinderen vonden het mooi om te zien dat ik zo snel alweer aan het bewegen was.”

Gezamenlijk trainen

Toen Gerard weer naar huis mocht, startte het eigenlijke hartrevalidatietraject. Hij trainde twee keer week bij een fysiotherapiepraktijk, zes weken lang. Daar kreeg hij ook informatie over passende voeding. “Ik trainde in een groep, maar met een individueel programma. Dat samen trainen vond ik fijn, je kunt zo gemakkelijk ervaringen uitwisselen met lotgenoten.” Gerard vond het revalideren niet zwaar. “Ik denk wel dat je er met de juiste instelling in moet gaan. Geen zelfmedelijden hebben, maar het echt willen en ervoor gaan.”

Versnelling lager

Gerard heeft sinds de operatie meer moeite om dingen te onthouden, maar fysiek voelt hij zich veel beter. “Met fietsen ben ik alleen nog niet op mijn oude niveau. Ik realiseer me goed dat ik het gewoon wat rustiger aan moet doen, hoewel ik dat niet altijd even gemakkelijk kan accepteren. Maar ook al gaat het in een wat lager tempo; samen met anderen fietsen door een prachtig bos en tussendoor even een kopje koffie drinken, dat is nog steeds het mooiste wat er is.”

Lees meer patiëntverhalen

Waar bent u naar op zoek?