Fluorescentie angiografie

Wat is fluorescentie angiografie?
Fluorescentie angiografie is een onderzoeksmethode waarbij foto’s van het netvlies worden gemaakt met behulp van blauw flitslicht en een special fototoestel.Een in water oplosbare kleurstof (fluoresceïne of infracyanine groen (ICG)) wordt in een ader in de arm gespoten. De kleurstof verspreidt zich via de grote lichaamsader door het hele lichaam en wordt dus ook naar het oog getransporteerd.De kleurstof verspreidt zich vrij snel na inspuiting door de bloedvaten van het oogvlies. Er worden dan meerdere foto’s van het netvlies gemaakt.

Waarom wordt fluorescentie angiografie verricht?
Als de oogarts bij onderzoek een afwijking in het achterste deel van uw ogen vermoedt, kan een fluorescentie angiografie worden gedaan. Indien de bloedvaten een afwijking vertonen, dan kan de kleurstof door de vaatwand heen lekken of zich ophopen in de afwijkende bloedvaten. De kleurstof maakt de afwijkingen veel beter zichtbaar. Schade aan de onderlaag van het netvlies, de retina pigment epitheel, of de vorming van afwijkende nieuwe bloedvaten onder het netvlies kunnen op deze manier ook worden opgespoord. Infracyanine groen wordt vooral gebruikt om afwijkingen in het vaatvlies van het oog (chorioidea) zichtbaar te maken. Het onderzoek wordt gedaan om het beloop van een ziekte te volgen of om het effect van een behandeling te beoordelen.
Suikerziekte, een zeer vaak voorkomende oorzaak van slechtziendheid en blindheid bij patiënten, kan lekkage van de bloedvaten veroorzaken. In een aantal gevallen kunnen deze afwijkende bloedvaten worden behandeld met een laser om verdere achteruitgang van het gezichtsvermogen tegen te gaan.
Leeftijdsgebonden, of seniele, macula degeneratie is een veel voorkomende oorzaak van slechtziendheid bij ouderen. In een aantal gevallen doen zich vaatnieuwvormingen onder het netvlies voor. Deze kunnen behandeld worden met de laser om te proberen ernstig verlies van het gezichtsvermogen tegen te gaan.
Zonder de fluorescentie angiografie is het vaak niet goed mogelijk om de exacte diagnose te stellen. Met behulp van de fluorescentie angiografie kan nauwkeurig bepaald worden waar de laser behandeling plaats moet vinden.

Wat zijn de risico’s van fluorescentie angiografie?
Nadat de kleurstof is ingespoten kan uw huid gedurende enkele uren een gele kleur krijgen. Door de kleurstof bent u gedurende een dag extra gevoelig voor zonlicht. U kunt de dag van het onderzoek beter niet in de felle zon gaan zitten. Ook gebruik van de zonnebank wordt afgeraden. De kleurstof verdwijnt doordat de nieren de kleurstof in de urine uitscheiden, hierdoor zal de urine tot 24 uur na inspuiting van de kleurstof een donker oranje kleur hebben.
Fluoresceine kan soms direct na inspuiting misselijkheid veroorzaken. Dit trekt meestal snel weer weg. Wij raden u aan zeker twee uur voor het onderzoek niet te eten of te drinken. Als u suikerziekte heeft, moet u zich echter gewoon aan uw dieet houden. Indien de kleurstof tijdens de inspuiting uit het vat lekt ontstaat een lokale branderigheid en verkleuring van de huid. De branderigheid verdwijnt na enkele minuten en de verkleuring na enkele dagen zonder restverschijnselen.
Allergische reacties zijn zeldzaam. Wanneer ze optreden veroorzaken ze een roodheid en jeuk van de huid. Allergische reacties worden, afhankelijk van de ernst van de allergische reactie, behandeld met tabletten of injecties antihistaminica. Als u bij een vorig fluorescentie angiografie of ICG onderzoek last heeft gehad van misselijkheid of een allergische reactie, of als u lijdt aan epilepsie of een schelpdieren allergie dan moet u dit van tevoren melden. Als u zwanger bent, is het raadzaam om het onderzoek uit te stellen tot na de bevalling.

Tenslotte
Als er bij u bloedonderzoek moet worden gedaan dan kan dat pas 24 uur nadat de foto’s zijn genomen plaatsvinden.
Door het flitslicht en de wijde pupillen ziet u na het fotograferen geruime tijd minder goed. Dit is van tijdelijke aard. Het kan prettig zijn om een zonnebril te dragen na het onderzoek. Wij raden u af om na het onderzoek zelf te rijden.

Met dank aan het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.

Waar bent u naar op zoek?