Achillespeesruptuur

Wat is een achillespeesruptuur?

Een achillespeesruptuur is een verscheuring van de achillespees. De achillespees is de grootste pees van het menselijk lichaam. De pees verbindt de kuitspieren met het hielbeen.

Oorzaken

Wanneer de kracht op de achillespees te groot is, kan een scheur ontstaan. Een gescheurde achillespees kunt u bijvoorbeeld krijgen door een onverwachte beweging. Een zwakke achillespees

kan makkelijker scheuren als u hem flink belast. Bijvoorbeeld als u een sprintje trekt.

Klachten en symptomen

Als uw achillespees scheurt, lijkt het vaak alsof iemand u van achter een trap of slag op uw kuit geeft. U krijgt hevige pijn laag achter op de kuit of enkel. U kunt daarna niet of nauwelijks meer lopen. Als de scheur ter hoogte van de spier ontstaat is deze vaak pijnlijker dan als de scheur lager bij het hielbeen ontstaat.

Diagnose en onderzoek

Soms is een deuk te zien ter plaatse van de scheur in de achillespees. Tevens kan er zwelling en een bloeduitstoting ontstaan aan de achterzijde van het bovenbeen en hiel. Uw orthopedisch chirurg stelt de diagnose op basis van uw verhaal en lichamelijk onderzoek. Soms zal een röntgenfoto worden gemaakt om andere zaken, zoals bijvoorbeeld een breuk van het hielbeen, uit te sluiten. Bij twijfel kan een echo worden gemaakt.

Behandeling

Bij een gescheurde achillespees zijn twee behandelingen mogelijk:

  • Conservatieve behandeling (niet operatief); U zal een gips en tape behandeling krijgen met de voet in spitsstand.
  • Operatieve behandeling; hechten achillespees. Na het hechten zal het onderbeen gedurende enkele weken in gips en daarna met tape worden behandeld.

Er is geen duidelijke voorkeur uit te spreken voor conservatieve of operatieve behandeling bij achillespeesruptuur. Conservatieve behandeling  geeft een verhoogd risico op een re-ruptuur (opnieuw scheuren).
De operatieve behandeling geeft meer kans op complicaties (infectie en zenuwletsel).

Uw arts zal de mogelijkheden met u bespreken.

Waar bent u naar op zoek?