Artrose elleboog

Wat is artrose van de elleboog?

We spreken van artrose in de elleboog als er sprake is van kraakbeenslijtage van het ellebooggewricht.
(Zie ook artrose)

Oorzaken artrose

Het kraakbeen in de elleboog kanslechter van kwaliteit worden als gevolg van veroudering. Het onderliggende bot kan hierdoor gedeeltelijk bloot komen te liggen. Dit komt bij de elleboog niet veel voor omdat de elleboog een gewricht is dat doorgaans niet zeer zwaar wordt belast.

Een ontstekingsreactie in het gewricht kan het kraakbeen aantasten: slijtage is dan het resultaat. Dit is bijvoorbeeld het geval bij reumatoïdeartritis. Vaak worden dan beide ellebogen aangetast.

Artrose kan ook ontstaan na een beschadiging van de elleboog, zoalsbijvoorbeeldna kraakbeenschade of een breuk in het gewricht. Deze vorm van artrose kan jaren na de beschadiging optreden.

Klachten en symptomen

Pijn in de elleboog kan een symptoom zijn bij artrose. De pijnklachten bij artrose zijn vaak wisselend van dag tot dag.
Vaak kunt u het gewricht beperkt buigen en/of strekken. Niet goed kunnen strekken is lmet name lastig bij het tillen van voorwerpen, zoals zware tassen. Als u de elleboog niet goed kunt buigen, kunt u soms uw hand niet goed naar uw hoofd brengen. Hierdoor kunnen problemen met eten en de verzorging ontstaan.

Diagnose en onderzoek

De orthopedisch chirurg zal vragen naar uw pijnklachten, lichamelijk onderzoek doen en een röntgenfoto laten maken. Meestal is dat voldoende om de diagnose te stellen.

Behandeling

Artrose van de elleboog is niet te genezen. Behandeling is doorgaans gericht op het verlichten van de klachten. De elleboog is een gewricht dat niet zwaar wordt belast. De artrose neemt daarom in de regel maar heel langzaam toe.

Een behandelvorm van artrose bestaat uit pijnbestrijding door middel van geneesmiddelen. Doorgaans wordt eerst met paracetamol begonnen. Komt u daarmee niet uit, dan kan de arts u een pijnstiller/ontstekingsremmer voorschrijven. Soms kiest uw dokter ervoor om de elleboog injecteren met corticosteroïd injecties.

Het is belangrijk om de spieren rondom het ellebooggewricht goed getraind te houden. Goede spieren rondom een versleten gewricht zorgt vaak voor minder pijnklachten. Bewegingsoefeningen onder begeleiding van fysiotherapie kan hierbij helpen. De fysiotherapeut kan ook proberen om de beweeglijkheid van de elleboog te verbeteren.

Door de artrose kunnen er losse bot-of kraakbeendeeltjes in het gewricht terechtkomen. Daardoor kunnen er slotklachten optreden. Deze losse deeltjes, ook wel corpora libera genoemd, kunnen in sommige gevallen worden verwijderd door middel van een sleutelgatoperatie.(arthroscopie)

Als de slijtage heel ernstig is, kan overwogen worden om de elleboog te vervangen door een prothese.

Waar bent u naar op zoek?