Intra-articulaire injectie of injectie in een slijmbeurs

Intra-articulaire injectie ofinjectie in een slijmbeurs

 

Als een gewricht, bijvoorbeeld uw knie, of een slijmbeurs gezwollen en pijnlijk is, wijst dat vaak op een ontstekingsreactie in het gewricht of slijmbeurs ( een ontsteking is geen infectie!). De orthopeed kan, in overleg met u, kiezen voor een injectie met een medicament in het gewricht of de slijmbeurs. Dit medicament remt de ontstekingsverschijnselen. De pijn en de zwelling nemen hierdoor af. Hierdoor kunt u vaak weer beter bewegen.

 

Voorbereiding

Een speciale voorbereiding is niet nodig. Gebruikt u bloedverdunners? Vertel dit vóór de behandeling aan de arts. Hetzelfde geldt als u bekend bent bij de trombosedienst of als u allergisch bent voor: jodium, pleisters of lokale verdovingsmiddelen.

 

Wat kan ik verwachten?

De injectie vindt plaats op de behandelpoli en in sommige gevallen in de onderzoekskamer van de poli orthopedie. Eerst is het belangrijk dat u in een comfortabele houding zit of ligt. Daarna wordt uw huid ontsmet met alcohol. De prik kan even pijnlijk zijn.

 

Na de injectie

Direct na de injectie kunt u uw gewricht weer gebruiken. U mag naar huis. Wanneer u een (ontstekingsremmend) medicijn kreeg ingespoten, is het wenselijk dat u het gewricht de eerste 24 uur zo weinig mogelijk belast. Zo kan het medicijn zo goed mogelijk inwerken. Het effect is dan het best.

 

Complicaties

Complicaties treden zelden op. Soms treden er binnen 1-2 dagen roodheid van het gezicht, een algemeen warmte gevoel ‘opvlieger’ of hartkloppingen op. Bij vrouwen treden een enkele keer menstruatiestoornissen op. Deze gaan vanzelf voorbij en zijn niet ernstig. Zelden veroorzaakt een injectie een bloeding of later een verkleuring van de huid ter plekke van de prikplaats. Zeer zelden ontstaat een infectie. Als u de eerste vijf dagen na de punctie last krijgt van koorts en/of toegenomen roodheid, zwelling en/of pijn van het gewricht of geïnjecteerde plaats, neem dan contact op met uw arts van de afdeling orthopedie.

 

Als u suikerziekte (diabetes mellitus) heeft, kan het geïnjecteerde geneesmiddel uw bloedsuiker tijdelijk verhogen. Als dat gebeurt, is dat meestal in de eerste 2-3 dagen na de injectie. Controleer zelf uw bloedsuiker of laat deze controleren als u last heeft van toegenomen dorst of plassen of als u weet dat uw bloedsuiker snel ontregeld raakt.

 

Waar bent u naar op zoek?