Tendinitis calcarea

Tendinitis calcarea betekent kalkafzetting in een van de pezen in de schouder (de rotator cuff). De verkalking ontstaat waarschijnlijk door slijtage van de pezen en kan ook in andere pezen in het lichaam voorkomen. Door de verkalking kan de pees geïrriteerd en dikker worden. Dit kan er weer voor zorgen dat er niet genoeg ruimte voor de dikkere pees is, om goed onder het schouderdak door te kunnen.

tendinitis calcarea

Klachten en symptomen

Omdat onder het schouderdak ook de slijmbeurs van de schouder zit, lijken de klachten van tendinitis calcarea vaak op een slijmbeurs ontsteking. Vaak is er pijn in de schouder, die uitstraalt tot in de bovenarm. De pijn wordt meestal erger bij bovenhandse bewegingen of draaibewegingen van de schouder. Door de pijn kan het zijn dat u minder kracht heeft in de schouder.

Diagnose en onderzoek

Bij het lichamelijk onderzoek zijn er specifieke testen die kunnen duiden op een probleem met de pezen van de rotator cuff. Op een röntgenfoto wordt een verkalking ter plaatse van de pezen gezien. Ook met een echo kan de verkalking en de vaak bijbehorende slijmbeursontsteking in beeld gebracht worden

Behandeling tendinitis calcarea

De eerste behandeling bestaat uit fysiotherapie en pijnstilling. Zo nodig kan een injectie met ontstekingsremmers (corticosteroïden) gegeven worden in de slijmbeurs van de schouder om de slijmbeursontsteking te behandelen. Het is ook mogelijk om, door te kijken met een echo, de kalkafzetting aan te prikken zodat deze daarna oplost. Dit heet “barbotage” en wordt gedaan door de radioloog. Na barbotage zijn de klachten vaak niet meteen weg, omdat het lichaam de kalk eerst op moet lossen. Zo nodig kan na barbotage ook nog een injectie in de slijmbeurs gegeven worden.

Waar bent u naar op zoek?