Darmslagader afwijkingen

U heeft meerdere onderzoeken ondergaan om de oorzaak van uw buikklachten te achterhalen. Aan de hand van deze onderzoeken concludeert onze werkgroep maag-darm-ischemie dat uw buikklachten waarschijnlijk worden veroorzaakt door één of meerdere vernauwingen in uw darmslagaders. Hierdoor stroomt er te weinig bloed naar uw organen in de buikholte en kunnen deze organen niet meer goed functioneren. Dit kan wat vage en soms meer specifieke acute en chronische buikklachten veroorzaken. De verschillende oorzaken van doorbloedingstoornissen en de behandelwijzen worden uitgebreid uitgelegd in de voorlichtingsbrochure doorbloedingsproblemen van het maagdarmstelsel van de Hart & Vaatgroep die u met de link kunt bereiken.

Oorzaak van darmslagader vernauwing

De oorzaak van de darmslagader vernauwing kan zijn slagaderverkalking. Het is dan ook essentieel dat de toename van de hart en vaatziekte zoveel mogelijk wordt afgeremd. Arteriosclerose stoppen is altijd het eerste doel van het behandelplan. U zelf kunt hier de belangrijkste bijdrage aan leveren door te stoppen met roken.

Behandelplan

Zoals voor alle klachten veroorzaakt door een vaatafwijking maken wij voor u een behandelplan op maat. Het plan kan bestaan uit medicamenteuze behandeling, een “Dotter”, “stenting” of een operatief herstel van de bloedstroom naar de darm. Het behandeladvies wordt opgesteld in onze multidisciplinaire werkgroep maag-darm ischemie (WMDI) waarin maag-darm-leverartsen, interventieradiologe en vaatchirurgen nauw samenwerken. Het advies van de WMDI bespreken wij uitgebreid met u.

Een “Dotter” behandeling via de armslagader.

Sommige mensen kunnen buikklachten hebben die veroorzaakt worden door het dichtdrukken van de bovenste darmslagader bij de ademhaling door het middenrifbandje; het zogenaamde arteria coeliaca compressie syndroom. Uw vaatchirurg zal met u bespreken of endoscopisch vrijleggen van de bovenste darmslagader voor u een goede optie is.

De kijkoperatie via de linker flank waarmee het bandje van het diafragma op een veilige wijze kan worden doorgenomen. Dit is een operatietechniek die in het MST is ontwikkeld en als voorkeursbenadering is geaccepteerd.

Voorbeeld van een operatieve omleiding gemaakt van een ader uit het been. De instroom van de omleiding is verbonden met (gehecht op) een in het verleden geplaatste broekprothese. De uitsroom gaat naar een tak van de bovenste darmslagader en de middelste darmslagader.

Complicaties

Elk jaar bekijken we wat in ons ziekenhuis de complicaties zijn van interventies voor darm slagadervernauwingen. Omdat zowel de patiënten als de behandeling zeer verschillend zijn is het lastig om in dit vaattraject een goede vergelijking te maken tussen de resultaten in de literatuur en die behaald in ons MST. Wij zijn er trots op dat MST in dit vaatgebied een wereldwijd erkend “center of excellence” is

Waar bent u naar op zoek?