Neusbloeding

Een neusbloeding (epistaxis) is een vervelende aandoening. Ook al is het een geringe bloeding, toch imponeert het vaak als een enorme hoeveelheid. Het gaat meestal om een aderlijke bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Een neusbloeding is bijna altijd onschuldig en heeft nooit iets te maken met een hersenbloeding. Bij kinderen en jonge volwassenen bloedt er meestal een vaatje vóór op het neustussenschot. Bij ouderen bloedt er ook wel eens een bloedvaatje achter/boven in de neus, zodat er vooral bloed achter in de keel loopt (en bijna niets voor uit de neus). De meeste neusbloedingen (meer dan 75%) ontstaan zonder duidelijke oorzaak. In 25% van de gevallen zijn er één of meerdere oorzaken aan te wijzen.

Behandeling van een neusbloeding

De huisarts onderscheidt drie behandelingen van een neusbloeding:

Een enkele keer een kleine neusbloeding
De huisarts kan u vaak goed helpen met adviezen en eventuele aanpassingen van uw medicijnen.
Soms wordt neuszalf voorgeschreven en/of xylometazoline neusspray of druppels.

Regelmatige kleine neusbloedingen
Wanneer deze klacht niet reageert op conservatieve behandeling en adviezen zoals hierboven beschreven, wordt u doorgestuurd naar de KNO-arts.

Een heftige ernstige neusbloeding die niet te stoppen is met dichtdrukken van de neus
Bij deze vorm van neusbloeding zal de huisarts vaak een neustampon inbrengen en, indien dit de bloeding niet tot staan brengt, u met spoed doorverwijzen naar een KNO-arts.

Bron: www.kno.nl

Waar bent u naar op zoek?