Slaapstoornissen

 

 

Iedereen slaapt weleens een nachtje slecht, maar gelukkig slapen de meeste mensen over het algemeen goed. Slaapt u echter iedere nacht slecht? En stapt u ’s ochtends doodmoe uit uw bed? Dan kunt u een slaapstoornis hebben. Slaap heeft vooral een herstellendefunctievoor het lichaam, met name voor de hersenen. Slaap is nodig om te voorkomen dat bijvoorbeeld de concentratie achteruit gaat. Gemiddeld slapen we zo’n 7 uur en een kwartier per nacht, alhoewelde hoeveelheden slaap verschilt per mens. Waar de een 6 uur slaapt, slaapt de ander 9 tot 10 uur.
Waar ligt nou het verschil tussen slecht slapen en een slaapprobleem?
Medisch gezien spreken we pas van een slaapprobleem als iemand langdurig slecht slaapt en hier overdag hinder van heeft. Iemand voelt zich overdag moe, prikkelbaar of slaperig. Dagelijkse bezigheden lukken dan niet goed meer en concentreren is moeilijk. Slecht slapen kan leiden tot verminderde concentratie en interesse, spanningsklachten of somberheid. Daarnaast speelt de afname van alertheid, concentratie en geheugen door de slaapklachten óók parten op het werk of in het verkeer.
Verschillende slaapstoornissen komen hierbij voor.
  • Insomnie
  • Hypersomnia
  • Slaapapneu
Tanja Vermeer, 45 jaar, komt bij de huisarts in verband met al langer bestaande slaapproblemen. Sinds een jaar slaapt ze moeilijk in en is ze geregeld wakker ’s nachts. Door het slechte slapen is ze overdag erg moe, sneller geïrriteerd en is haar concentratie verminderd. De huisarts vraagt na welke middelen ze al heeft geprobeerd om het slapen te verbeteren waarop Tanja aangeeft dat ze verschillende homeopatische middelen heeft geprobeerd, echter zonder het gewenste effect. De huisarts besluit om Tanja door te verwijzen naar de groepstherapie slaapstoornissen.

Bij het intakegesprek wordt gevraagd naar het moment waarop de slaapproblemen zijn begonnen. Tanja vertelt dat haar zoon een jaar geleden een ernstig ongeluk heeft gehad. In die periode heeft ze zich erg veel zorgen gemaakt om hem en lag ze vaak urenlang wakker en te malen over de situatie. Na een aantal moeizame maanden gaat het gelukkig nu erg goed met haar zoon, echter het slechte slapen blijft aanhouden.

Na het intakegesprek geeft de verpleegkundige aan dat Tanja in aanmerking komt voor de groepstherapie slaapstoornissen.

Tijdens deze cursus leert Tanja verschillende dingen. Zo worden er verschillende ontspanningsoefeningen aangeleerd, krijgt Tanja meer inzicht in haar gedachten rondom de slaap en leert ze manieren aan om het malen over het slechte slapen wat te verminderen.

Na afloop van de cursus merkt Tanja dat ze minder geforceerd om gaat met het slechte slapen waardoor ze zich rustiger voelt en overdag beter kan functioneren.

Waar bent u naar op zoek?