De behandelstappen
Verblijf op de Thorax Intensive Care
Na de operatie brengt de cardio-anesthesioloog u, terwijl u slaapt, naar de Thorax Intensive Care. Hier wordt u intensief geobserveerd en verpleegd door een speciaal opgeleid team van verpleegkundigen, physician assistants en artsen. Het team kan uw familie informeren over uw situatie en uitleg geven over de apparatuur.
Hoe u zich kunt voelen na de operatie
Meestal wordt u enkele uren na de operatie langzaam wakker. U kunt zich nog wat slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Daarnaast kunt de volgende problemen ervaren:
- Slecht kunnen praten en last van uw keel. In het begin kunt u niet praten, omdat er een buisje in uw keel zit voor de beademing. De communicatie verloopt dan door middel van gebaren. Zodra u zelf weer kunt ademen, wordt het buisje zo snel mogelijk uit uw keel gehaald.
- Veel mensen ervaren dorst na een operatie. Als u wat mag drinken, doe dit dan voorzichtig en rustig, om misselijkheid te voorkomen.
- Misselijkheid en braken. De verpleegkundigen weten precies wat ze u hiertegen mogen geven. Misselijkheid komt weinig voor na een hartoperatie en is meestal mild van aard. Dit geldt ook voor patiënten die in het verleden na de narcose vaak misselijk zijn geweest.
Apparatuur op de Intensive Care
Rondom uw bed staat speciale apparatuur om een optimale behandeling en controle te bieden. Zo kunnen wij u observeren, bewaken en te behandelen. U wordt bijvoorbeeld continu bewaakt door middel van een monitor waar u aan ligt. Dit apparaat registreert onder meer uw hartslag, bloeddruk en temperatuur. U hebt op bepaalde plaatsen in uw lichaam slangetjes, zoals een slang in de neus voor de aanvoer van zuurstof en een drain voor het afvoeren van wondvocht en urine. Uw hartritme wordt ook door een computer bewaakt en opgeslagen, zodat geen enkele hartritmestoornis gemist wordt.
Naar de verpleegunit
Wanneer u voldoende hersteld bent, gaat u terug naar de verpleegunit. Dit gebeurt meestal 1 of 2 dagen na de operatie. Alleen als er nog problemen zijn met het hart, de longen of andere organen, kan het noodzakelijk zijn om u langer op de IC te behandelen. Zodra uw conditie het toelaat, hoort u van de verpleegkundige specialist wanneer u naar huis kunt.
Hartrevalidatie programma
Hartrevalidatie is een effectieve manier om te leren omgaan met uw hartaandoening. Het is bedoeld om u na de operatie te ondersteunen om zo goed en volledig mogelijk te herstellen, zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal. Het hartrevalidatieprogramma is er voor patiënten die bijvoorbeeld een openhartoperatie ondergaan hebben.
Heeft u vragen over het programma of na uw operatie nog geen uitnodiging ontvangen? Dan kunt u altijd contact opnemen met de verpleegkundig coördinatoren via 06 – 31 75 17 69 (ma t/m vr van 10.00u tot 11.00u) of hartrevalidatie@mst.nl.