Tijdens de operatie

De behandelstappen

Waarom een bypass?

Wat is een bypass en waarom is het nodig?

Voor de operatie

Voordat u geopereerd wordt.

Tijdens de operatie

Zo wordt u geopereerd

Na de operatie

Wakker worden na de operatie en revalideren

Contact en bezoektijden

Vragen? Neem contact op!

De bypass operatie wordt uitgevoerd door mst-thorax-centrum-twente

De bypass: ader of slagader?

Voor een bypass op het hart worden vaak een slagader uit de borstkas en een ader uit het been gebruikt. Een combinatie van 2 slagaders geeft echter meestal betere langetermijnresultaten.

De voordelen van toepassing van slagaders

  • Slagaders zijn erop gebouwd om de hoge druk te weerstaan. En ze blijven in het algemeen langer functioneren als bypass.
  • Slagaders kunnen zich aanpassen aan de vraag (naar bloed) en kunnen hierdoor in diameter variëren, in tegenstelling tot aders die dit niet kunnen.
  • Constante kwaliteit. Slagaders uit de arm hebben in het algemeen over de hele lengte ongeveer dezelfde diameter en kwaliteit wat een positief effect heeft op een goede doorstroming.
  • In het algemeen een kleinere kans op het opnieuw optreden van klachten, minder kans op hartinfarcten en er zijn minder heropnames waarbij patiënten bijvoorbeeld gedotterd moeten worden.

Opereren met behulp van slagaders

Een bypass operatie met de slagader vraagt om expertise van degene die de slagader uitneemt. In MST doen speciaal opgeleide operatieassistenten dit door middel van een kijkoperatie (Vasoview). Er is dan maar een klein sneetje nodig bij de pols. De hele slagader wordt met behulp van een camera en speciale instrumenten uit de arm gehaald. Vervolgens wordt de slagader bewerkt om deze zo optimaal mogelijk te prepareren. De chirurgen gebruiken altijd een slagader uit de niet-dominante arm. Patiënten ondervinden hier weinig hinder van.

“Het gebruik van slagaders als bypass heeft veel voordelen. Deze gaan in de regel langer mee in vergelijking met aders. In het Thorax Centrum Twente voeren wij zo’n 600 bypassoperaties uit waarvan 65 procent met gebruik van alleen slagaders uit de borstkas en uit de arm.”

Drs. A. Hensens, cardiothoracaal chirurg

Operatiemogelijkheden

Een bypass operatie wordt vaak uitgevoerd en verloopt meestal zonder problemen. Het is een zware operatie die circa 3 tot 4 uur duurt. De chirurg kan uw hart tijdens de operatie op 2 manieren bereiken: via uw borstkas of via uw ribben.

Opereren via de borstkas

De chirurg opent het borstbeen zodat het hart vrij komt te liggen. Op deze manier zijn de kransslagaders goed bereikbaar. Nadat de omleidingen aangelegd zijn, worden de 2 helften van het borstbeen gesloten met staaldraden.

Opereren via de ribben

De chirurg kan ook voor een minder ingrijpende manier van opereren kiezen, namelijk voor een sleutelgatoperatie. Dit is een ingreep via een kleine opening tussen de ribben. Bij deze methode, MIDCAB genoemd, wordt een bypass aan de voorkant van het hart aangelegd. Aan de linkerkant van de borstkas, tussen de ribben, worden kleine openingen gemaakt. Het hart blijft hierbij kloppen. Deze techniek is mogelijk wanneer er weinig omleidingen zijn, op een gemakkelijk te bereiken plaats.

getinge-mst-arteriele-vasoview

Operatiemethoden

De operatie kan op 2 manieren uitgevoerd worden: op een stilgelegd of een kloppend hart. Wat voor u de beste manier is, hangt af van uw omstandigheden en van de ernst en plaats van de vernauwingen of verstoppingen in de kransslagaders.

Operatie op een kloppend hart

Bij een operatie op een kloppend hart blijven uw hart en uw longen gewoon hun werk doen. Alleen de plaats waar de chirurg de bypass aanlegt, wordt stilgelegd. De rest van het hart klopt door. De chirurg plaatst een speciaal apparaat met zuignapjes rond de plek waar de omleidingen komen. Het voordeel van deze methode is dat er een hart-longmachine niet nodig is. Wel kan het in het algemeen alleen gebruikt worden wanneer er weinig omleidingen zijn, op een gemakkelijk te bereiken plaats.

Operatie op een stilgelegd hart

Bij een operatie op een stilgelegd hart neemt een hart-longmachine tijdelijk het werk van uw hart en longen over. De grote bloedvaten worden aangesloten op de machine, waardoor de bloedcirculatie tijdens de operatie via de hart-longmachine loopt. Het hart wordt stilgelegd met een speciale vloeistof. Nadat de chirurg de omleiding(en) succesvol heeft geplaatst, laat hij of zij weer bloed door uw kransslagader stromen en gaat uw hart weer kloppen. Dit gaat meestal vanzelf.

Waar bent u naar op zoek?