Tijdens de operatie

De behandelstappen

[mk_steps step=”5″ icon_1=”mk-moon-question-5″ title_1=”Wat is Deep Brain Stimulation?” desc_1=”Wat is DBS en waarom is het nodig?” url_1=”https://www.mst.nl/p/behandelingen/deep-brain-stimulation/” icon_2=”mk-li-notepad” title_2=”Voor de operatie” desc_2=”Voordat u geopereerd wordt..” url_2=”https://www.mst.nl/p/behandelingen/deep-brain-stimulation/voor-de-behandeling/” icon_3=”mk-icon-stethoscope” title_3=”Tijdens de operatie” desc_3=”Zo wordt u geopereerd” url_3=”https://www.mst.nl/p/behandelingen/deep-brain-stimulation/tijdens-de-behandeling/” icon_4=”mk-icon-thumbs-o-up” title_4=”Na de operatie” desc_4=”Leven met een diepe hersenstimulator” url_4=”https://www.mst.nl/p/behandelingen/deep-brain-stimulation/na-de-behandeling/” icon_5=”mk-li-users” title_5=”Contact en bezoektijden” desc_5=”Bekijk de wachttijden, route en overige informatie” url_5=”https://www.mst.nl/p/behandelingen/deep-brain-stimulation/contact-route/” el_class=”processbar”]

Implanteren van de elektrodes

Bij de operatie worden een of twee elektrodes in dieper gelegen hersengebieden geïmplanteerd. Het team van neurochirurg en neuroloog bepaalt in welk hersengebied de elektrodes geïmplanteerd zullen worden. Dit hangt af van welke symptomen de patiënt het meeste last heeft. De exacte locatie waar de elektrodes terecht moeten komen, wordt van tevoren nauwkeurig berekend op basis van een CT-scan en MRI-scan van de hersenen.

Frame rondom het hoofd

Tijdens de operatie wordt rond het hoofd van de patiënt een frame geplaatst. Dit frame wordt gebruikt om de juiste coördinaten te bepalen van de hersenkernen waarin de elektrodes terecht moeten komen.

Plaatsen van de stimulator

Er worden gaatjes in de schedel geboord, zodat de elektrodes in de hersenen gebracht kunnen worden. Tijdens dit gedeelte bent u wakker, zodat continu gecontroleerd kan worden of de elektrode al in de juiste hersenkern zit. De parkinson verschijnselen zullen dan namelijk afnemen. Als de elektrodes op de juiste positie zitten, worden ze verbonden met een stimulator die onderhuids onder het sleutelbeen geplaatst wordt. De stimulator werkt als een soort pacemaker en geeft stroomstootjes af aan de elektrodes.

Illustratie: elektrode in hersenen verbonden met stimulator
Bron: Parkinson Vereniging
Waar bent u naar op zoek?