De mondhygiëniste

Wij zijn Yvonne, Linda en Maureen, werkzaam als mondhygiënistes en preventie assistente op de afdeling Mondziekten & Kaak-Aangezichtschirurgie. Wij houden ons onder andere bezig met de bijzondere zorg voor uw tanden en/of kiezen en uw slijmvlies in het hoofd/halsgebied tijdens de bestraling. Door de bestraling kan zowel tijdens als er na de activiteit van de speekselklieren (soms tijdelijk) verminderd zijn. Een gevolg hiervan kan zijn dat de conditie van uw tanden en/of kiezen achteruit gaat. Door de verminderde speekselvloed kunnen sneller dan normaal gaatjes (cariës) ontstaan. Bovendien kan het tandvlees en het gehele mondslijmvlies gemakkelijker geïrriteerd raken.

Voor de bestraling
Indien u nog eigen tanden en/of kiezen heeft, brengt u voor het starten van de radiotherapie een bezoek aan de mondhygiënist. De mondhygiënist zal afdrukken maken van de onder- en bovenkaak om fluoridekappen te maken die nodig zijn gedurende de periode van bestraling, maar ook daarna om de kans op het ontstaan van gaatje (cariës) te verkleinen. Tijdens de bestraling gebruikt u de fluoridekappen om de dag, en na de bestraling gebruikt u ze 1 keer per week gedurende de rest van uw leven, tenzij de mondhygiënist anders adviseert.
Ook zal de mondhygiënist uw tanden en/of kiezen schoonmaken en u de nodige instructies geven om de mond zo schoon mogelijk te houden en hiermee de door de bestraling ontstane ontsteking van het slijmvlies zoveel mogelijk te beperken.

Tijdens de bestraling
Tijdens de bestralingsperiode komt u minimaal 2 maal per week bij de mondhygiënist, indien noodzakelijk vaker. Doel hiervan is dus het optimaliseren van de mondhygiëne, het verkleinen van de kans op gaatjes (cariës) in uw tanden en/of kiezen en het beperken van de bijwerkingen van de radiotherapie door vaak en volledig reinigen van de mond. Een goede mondhygiëne is tijdens de bestraling dus extra belangrijk.

Na de bestraling
U blijft bij de mondhygiënist komen totdat de bijwerkingen van de radiotherapie in de mond zijn verdwenen. Ook zal de mondhygiënist zorgen voor de nodige informatie na afloop van de radiotherapie.

Uw eigen mondhygiëne blijft belangrijk!!

Waar bent u naar op zoek?