Instellen stralenbundels

Ik ben Lotte, één van de bestralingsdeskundigen die ervoor zorgt dat uw bestralingsplan gemaakt wordt. De op de CT-simulator bepaalde instelgegevens en de gemaakte foto’s worden ingevoerd in de computer. Vervolgens wordt er met behulp van deze computer bepaald hoe u bestraald gaat worden en uitgerekend hoelang dit gaat duren.

Het maken van uw bestralingsplan is een heel precies en langdurig karwei. Vooral de ogen, de speekselklieren en het ruggenmerg moeten zoveel mogelijk gespaard worden. Daarom wordt gebruik gemaakt van meerdere bestralingsbundels en vindt de bestraling vanuit verschillende richtingen plaats.

Op deze dwarsdoorsnede kunt u de één van de bestralingsbundels zien, die straalt van links naar rechts door de hele hals.

De bestralingsdeskundigen maken het bestralingsplan zo, dat het gebied dat bestraald moet worden de maximale hoeveelheid straling krijgt en het gezonde weefsel eromheen zo weinig mogelijk. Met de computer wordt een zo nauwkeurig mogelijk bestralingsplan gemaakt. Zoals gezegd worden er meerdere bestralingsbundels gebruikt uit 2, 3 en vaak ook 7verschillende richtingen. Op de foto hierboven ziet u een voorbeeld hoe een bestralingsplan eruit zou kunnen zien met 7 bundels. Dit kan dus voor iedere patiënt weer anders zijn.

Aan de kleuren in de dwarsdoorsnede kunnen wij de verdeling van de hoeveelheid straling in het lichaam aflezen. Zo kan gekeken worden of het te bestralen gebied de maximale dosis krijgt en of bepaalde organen zo weinig mogelijk dosis krijgen. Rood is waar de hoge dosis straling komt, blauw is een lage hoeveelheid dosis.

Van voren Van links

Voorbeelden van een bestralingsgebied van voren en van links.De gele gekartelde lijnen zijn de “leaves”.

In het bestralingstoestel bevinden zich kleine staafjes van speciaal metaal. Door deze staafjes, ook wel “leaves” genoemd, op nauwkeurige wijze te plaatsen in de stralenbundels, is het mogelijk het gezonde weefsel grotendeels af te “blokken” en dus te sparen. De stand van deze staafjes wordt van te voren berekend en tijdens de bestraling automatisch door de computer ingesteld. Op bovenstaande foto’s ziet u enkele voorbeelden van hoe de vorm van de “leaves” en dus ook van de bestralingsbundels zou kunnen zijn.

De staafjes kunnen elke gewenste vorm hebben.

Waar bent u naar op zoek?