Knieprothese
Als u een beschadigde of versleten knie hebt, is lopen en lang staan vaak erg pijnlijk. In een vergevorderd stadium treedt verstijving op. Als de last voor u te groot wordt, kan de orthopedisch chirurg een knieprothese adviseren. U leest hier over de mogelijkheden van een behandeling en wat deze voor u betekent.
Wanneer is een knieprothese noodzakelijk?
De orthopedisch chirurg stelt de ernst van de slijtage vast door uitwendig onderzoek en röntgenfoto’s. Het kniegewricht kan zo ernstig beschadigd zijn dat een knieprothese noodzakelijk is. Er zijn twee typen: de totale en de halve knieprothese.
- De totale knieprothese wordt het meest toegepast. Deze vervangt het gehele kniegewricht.
- De halve knieprothese vervangt alleen de binnen- of buitenzijde van het kniegewricht.
U krijgt een knieprothese. Wat betekent dat voor u?
Voor de opname in het ziekenhuis gaat u meestal naar het spreekuur van de anesthesioloog (de dokter die bij u de verdoving verzorgt). De anesthesioloog beoordeelt of er nog aanvullende onderzoeken nodig zijn voor de operatie. De operatie gebeurt onder gehele narcose of plaatselijke verdoving (ruggenprik). Plaatselijke verdoving kan worden gecombineerd met een slaapmiddel, waardoor u niets van de operatie merkt.
De operatie
De operatie duurt ongeveer een uur. De orthopedisch chirurg maakt aan de voorkant van de knie een verticale snee en verwijdert daarna de aangetaste gewrichtsvlakken. Met speciale instrumenten worden de versleten botdelen verwijderd en wordt het overgebleven bot passend gemaakt voor de prothese. Daarna plaatst de orthopedisch chirurg de knieprothese.
Aan de boven- en onderzijde is de knieprothese van metaal. Een kunststofschijf tussen de metalen delen van de prothese zorgt ervoor dat de knie soepel kan scharnieren. In een aantal gevallen wordt ook het gewrichtsoppervlak van de knieschijf vervangen door kunststof. Tijdens en soms ook enige dagen na de ingreep krijgt u antibiotica om de kans op infectie te verkleinen.
Na de operatie
U gaat naar de uitslaapruimte, waar u de eerste uren intensieve controle krijgt. Als u voldoende hersteld bent, gaat u terug naar uw eigen afdeling.
Goed herstel na knieoperatie
De orthopeden van MST geven de patiënten na het plaatsen van een knieprothese de mogelijkheid voor een optimaal en spoedig herstel. Hierbij staan kwaliteit van zorg, goede pijnstilling en patiëntveiligheid centraal. Actieve deelname en eigen verantwoordelijkheid van de patiënt zijn van groot belang.
Tijdens de operatie worden in de operatiewond pijnstillingsmedicijnen achtergelaten. Deze methode wordt ‘LIA’ genoemd: Lokale Infiltratie Anesthesie. Dit is een manier om de pijnstilling voor de eerste periode te verzekeren en daarmee sneller mobiel te kunnen worden na de operatie. Spoedig bewegen van de geopereerde knie zorgt ervoor dat de doorbloeding van spieren beter wordt, weefselschade afneemt en het herstel sneller kan aanvangen. U kunt enkele uren na de operatie al starten met lopen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Door het vermijden van morfine-achtige medicijnen kan misselijkheid worden voorkomen.
Het is bewezen dat een snelle start van de mobilisatie met zo min mogelijk pijn en een kort verblijf in het ziekenhuis zorgt voor een beter en sneller herstel. Als het voor u veilig en verantwoord is, kunt u het ziekenhuis verlaten om vervolgens thuis of ergens anders verder te werken aan uw herstel.
Veel gestelde vragen
-
Wat is de gemiddelde leeftijd voor een knieprothese?
Onze patiënten zijn meestal tussen de 60 en 80 jaar.
-
Waar zijn knieprotheses van gemaakt?
De protheses die we gebruiken zijn van metaal (titanium, kobalt-chroom). Hiertussen zit een deel dat is gemaakt van een uitgehard plastic (poly-ethyleen) De metalen delen worden aan het bot verankerd met botcement. Dit cement is gemaakt van PMMA (polymethylmethacrylate).
De orthopedisch chirurgen van MST gebruiken uitsluitend protheses met een uitmuntende en bewezen kwaliteit. De protheses zijn wereldwijd bij honderdduizenden mensen geplaatst en hebben uitstekende uitkomsten in wetenschappelijke studies.
-
Past een knieprothese altijd?
Ze zijn er in vele soorten en maten en daardoor geschikt voor vrijwel iedereen. In heel uitzonderlijke gevallen, kan het nodig zijn een knieprothese op maat te laten maken.
-
Mag ik alles doen met een knieprothese?
U mag en kunt bijna alles weer doen met een knieprothese. De beste oefening en beweging voor uw knie is fietsen en wandelen. Na de herstelperiode kunt u allerlei sporten doen. Wilt u een sport weer oppakken, dan is het verstandig samen met een fysiotherapeut een programma voor sporthervatting te maken.
-
Krijgen jonge mensen ook wel eens een knieprothese?
Wij streven er naar om bij jonge mensen alleen een prothese te plaatsen als er geen andere opties meer zijn en er ernstig invaliderende klachten bestaan. Dit is omdat jonge mensen veel meer kans hebben op een revisie-operatie in de toekomst. De revisieoperaties zijn vaak veel ingrijpender, hebben grotere kans op complicaties en hebben minder goede uitkomsten dan de eerste operatie. Een reden dus om de eerste prothese zo laat mogelijk te plaatsen.
-
Is er een minimum- of maximumleeftijd voor een knievervanging?
Nee. Wanneer een patiënt vrij jong een knieprothese krijgt, is de kans wel heel groot dat die op latere leeftijd één of twee keer opnieuw vervangen dient te worden. Dit is een reden om bij jonge patiënten met weinig klachten de operatie uit te stellen. Oudere mensen in relatief goede gezondheid kunnen ook geopereerd worden. Zij hebben wel een grotere kans op complicaties.
-
Ik heb nog pijn na de knieoperatie. Is dat normaal?
Ja, het kan normaal zijn dat u in de eerste weken na de knieoperatie nog pijn heeft. De wond zelf en het gehele geopereerde gebied kunnen gevoelig zijn. In het kapsel rondom de knie kan littekenweefsel ontstaan. Dit herstelt zich ongeveer net zo snel als het litteken aan de buitenkant van uw knie. Ook is er in de knie zelf veel veranderd en moeten de spieren en pezen daaraan wennen. Uw oefeningen helpen daarbij.
-
Hoeveel weegt de knieprothese?
Een complete knieprothese weegt ongeveer 500 gram.
-
Hoe lang gaat mijn knieprothese mee?
Dit is afhankelijk van factoren zoals uw leeftijd, uw gewicht, hoe actief u bent en wat u precies doet. Ongeveer 1/5 van de patiënten met een prothese ondergaat een heroperatie binnen 15 jaar en ongeveer 1/3 binnen 20 jaar.
-
Hoe lang duurt het herstel van een knieoperatie?
De meeste pijnklachten worden steeds minder en zijn na twaalf weken verdwenen. Volledig herstel van spierkracht en beweging na een heupprothese kan wel zes tot twaalf maanden duren.
-
Hoe kan ik mijn knieprothese het beste beschermen?
- Voorkom infectie. Als u ergens in uw lichaam een infectie krijgt, bijvoorbeeld een infectie aan de huid, tenen, blaas, longen, keel of gebit, kan deze in de bloedbaan terechtkomen en zich verspreiden naar de heupprothese. Breng de huisarts daarom op de hoogte wanneer u vermoedt dat u een infectie heeft.
- Rookt u? We raden u aan hiermee te stoppen. De doorbloeding van uw weefsels wordt beter en de kans op complicaties na een operatie neemt af.
- Als u in de toekomst nogmaals wordt geopereerd, vertel de chirurg dan dat u een knieprothese heeft in verband met een mogelijk infectierisico.
- Voorkom overgewicht. Met het juiste lichaamsgewicht is de druk op de prothese niet te hoog. En blijf in beweging!
-
Gaan de metaaldetectiepoortjes af op luchthavens?
Ja, waarschijnlijk gaan bij u voortaan de metaaldetectiepoortjes af op luchthavens en andere beveiligde plekken. In de rij op de luchthaven heeft net als u ongeveer 15-25% van de mensen een implantaat in het lichaam. Dit geeft doorgaans geen problemen. U wordt dan mogelijk nog wel gefouilleerd.
Meer informatie
Heeft u nog vragen?
Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw behandelend arts.
De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) heeft een website om u objectieve, betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie te geven.
De huisartsen geven op thuisarts.nl informatie over knieartrose.