Na de operatie

Waar moet u na de operatie op letten?
Afhankelijk van de zwaarte van de ingreep volgt er na de operatie permanente bewaking waarbij u eventueel onder narcose wordt gehouden en wordt beademd om reacties die belastend kunnen zijn onder controle te houden (hoesten, temperatuurschommelingen, verzwakte bloedcirculatie, onregelmatige ademhaling) tot de orgaanfuncties weer zijn gestabiliseerd.Veel patiënten ondervinden in de eerste 24 uur na operatie vooral bij het liggen problemen met plassen. In dat geval kan het nodig zijn de blaas te legen met behulp van een eenmalige of een permanente katheter. Ook kan er sprake zijn van onaangename winderigheid, wat een reden kan vormen om de darm te ontlasten met behulp van een (darm)canule.
Na de operatie gaat u voor verder observatie voor minst 1 nacht naar de IC. De dag na de operatie mag u in de regel, nadat de narcose is uitgewerkt, met ondersteuning gaan staan en wat rondlopen. In speciale gevallen kan een intensieve nabehandeling met langer durende bedrust noodzakelijk zijn. De eerste dagenkunnen bij het gaan staan problemen met de bloedcirculatie voorkomen (orthostatische collaps). Mocht het u zwart voor de ogen worden als u overeind komt, dan dient u meteen uw arts te waarschuwen. Indien nodig krijgt u dan medicijnen om de bloedcirculatie te stabiliseren.
Na een hersenoperatie waarbij het hersenweefsel is beschadigd, mag u – afhankelijk van de zwaarte van de ingreep – uit veiligheidsoverwegingen gedurende een bepaalde tijd geen motorvoertuig besturen. De vaardigheid om daarna een voertuig te besturen dient individueel te worden onderzocht.
Waar bent u naar op zoek?