Anesthesie bij kinderen

Als uw kind binnenkort in het ziekenhuis onder narcose wordt gebracht, is het verstandig om uw kind hierop goed voor te bereiden. Kinderen zijn vaak minder gespannen en angstig als ze weten wat er gaat gebeuren voor, tijdens en na de ingreep. Daarom komt u ook samen met uw kind naar de afspraak bij de anesthesioloog om de anesthesie voor te bespreken. Kinderen noemen de anesthesioloog ook wel de ‘slaapdokter’.

Het geven van narcose bij kinderen

De meest gebruikte methoden om kinderen in slaap te krijgen, zijn met een kapje of een prikje. Door via het kapje in en uit te ademen wordt een narcosedamp ingeademd, waardoor uw kind in slaap valt. U kunt een kapje meekrijgen om thuis te oefenen met uw kind. De tweede mogelijkheid is een prikje. Nadat een slaapmiddel is ingespoten, slaapt uw kind binnen 10 seconden.

Over het algemeen mag één ouder aanwezig zijn bij het in ‘slaap’ brengen en het ontwaken van uw kind. Dit om de angst bij het in slaap vallen en wakker worden in een vreemde omgeving tegen te gaan.

Voor u als ouder is het onder narcose brengen van uw kind vaak niet leuk om te zien. Soms, als het kind net slaapt, zijn nog bewegingen van de ogen, armen en benen zichtbaar. Dit is heel normaal. Het past bij de fase van de slaap en uw kind krijgt er niets van mee.

Meer informatie over anesthesie bij kinderen

‘Hoeveel narcose heeft iemand nodig?’

Kidreporter Jan (11) gaat voor ons op pad om antwoorden te zoeken op vragen die door kinderen zijn gesteld. In deze aflevering zoekt Jan het antwoord op de vraag: ‘Hoeveel narcose heeft iemand nodig?’

Waar bent u naar op zoek?