Onderzoek en behandeling

Binnen de geheugenpoli wordt er aanvullend onderzoek gedaan. Hieronder volgt een korte uitleg van ieder onderzoek. Het bloedonderzoek en de MRI-scan of CT-scan zijn onderzoeken die standaard worden verricht binnen het onderzoek van de geheugenpoli. Of er verder aanvullend onderzoek in uw situatie nodig is, wordt door de neuroloog beoordeeld.

Bloedonderzoek

Op de geheugenpoli wordt er standaard bloed afgenomen. Het doel van het bloedonderzoek is om uit te sluiten of er sprake is van een bloedarmoede, diabetes mellitus of ziekten aan organen zoals de nieren,lever of schildklier. Eventueel worden nog vitamines bepaald.

MRI of CT-hersenen

Binnen de geheugenpoli wordt bij elke patiënt standaard een MRI-scan of CT-scan gemaakt van de hersenen. Hierbij kijken we naar verlies van hersenweefsel (atrofie) en vasculaire schade (schade door ziekte aan de bloedvaten). De MRI of CT-scan wordt gemaakt om afwijkingen te vinden die de klachten kunnen verklaren.

Klik hier voor de MRI folder.

Neuropsychologisch onderzoek (NPO)

Dit is een onderzoek naar uw geheugen, de aandacht en andere hersenfuncties, zoals taal, tempo, overzicht en planningsvaardigheden. Gedurende dit onderzoek voert u allerlei opdrachten uit en lost u problemen op. Tijdens de testen wordt rekening gehouden met uw tempo en wordt zonodig gepauzeerd. Dit onderzoek duurt ongeveer anderhalf tot twee uur.

Lumbaalpunctie

Een ruggenprik (lumbaalpunctie) wordt niet standaard gedaan, maar kan indien noodzakelijk uitgevoerd worden. Een ruggenprik is een onderzoek waarbij een hele kleine hoeveelheid hersenvocht (liquor) wordt weggehaald. Het onderzoek van het hersenvocht kan informatie geven over aandoeningen van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwwortels. De ruggenprik wordt verricht ter hoogte van het onderste gedeelte van de wervelkolom .In het gedeelte waar geprikt wordt bevindt zich geen ruggenmerg, alleen hersenvocht. Er bestaat dus geen gevaar voor beschadiging van het ruggenmerg. Zonodig zullen er nog extra onderzoeken plaatsvinden zoals een hersenfilmpje (EEG) of een nucleaire scan (PET-scan).

Behandeling

Nadat alle onderzoeken zijn afgerond wordt u besproken in het multidisciplinaire team. Hierin worden de onderzoeksresultaten bijeen gelegd en vervolgens een behandeladvies gevormd. Tijdens het eindgesprek wordt dit aan u voorgelegd in de vorm van advies en voorlichting. Dit kan betrekking hebben op (medicamenteuze) behandeling en/of zorgadvies.

Medicatie

De ziekte van Alzheimer is niet te genezen, maar we kunnen het proces wel proberen te vertragen met medicijnen. De behandeling met medicijnen (rivastigmine, galantamine en memantine) wordt in eerste instantie opgestart door de neuroloog. Deze evalueert samen met de patiënt en familie het effect van de medicijnen en controleert ook de bijwerkingen. Eventueel kan later de behandeling overgedragen worden aan de huisarts. Bij ernstige gedragsveranderingen of stemmingsstoornissen kunnen medicijnen worden voorgeschreven. Vaak wordt dit in overleg met de betrokken psychiater gedaan.

Leefstijladviezen

Het is aan te bevelen om mentaal en lichamelijk actief te blijven en te zorgen voor een goede lichamelijke conditie en gezonde voeding.

Zorgadvies

Afhankelijk van het onderzoek kan het zijn dat er veel vragen zijn omtrent uw ziekte, de gevolgen daarvan en de zorgen voor de toekomst. Na het uitslaggesprek zal er een afspraak gepland worden bij de verpleegkundig specialist om deze vragen te bespreken en de zorgbehoefte in kaart te brengen. Ook kan er een verwijzing plaatsvinden naar een casemanager dementie.

Begin met typen om te zoeken..

Zoeken
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Pagina