Ons IC centrum

Voor de meeste mensen is een Intensive Care onbekend. De bekendheid met het Intensive Care Centrum komt pas op het moment waarop uzelf of een dierbare wordt opgenomen. Met behulp van afdelingsfoto’s en een foto van een patiëntenkamer willen we proberen u een beeld te geven van hoe het Intensive Care Centrum (ICC) van Medisch Spectrum Twente eruitziet.

intensive-care-centrum-mstHet Intensive Care Centrum bevindt zich op de 3e verdieping , centraal gelegen in het ziekenhuis.

De patiëntenkamer

Op de patiëntenkamer staat allerlei apparatuur. Voor ondersteuning van de belangrijke lichaamsfuncties, en behandeling en bewaking van de patiënt. Niet alle apparatuur is in gebruik.

Weten waar deze apparatuur voor dient? Klik op het cijfer voor uitleg.

1 2 3 4 5 6 7 8

1. De infuus- en spuitpompen

Via infuus- en spuitpompen kunnen wij de toediening van vocht en/of medicijnen nauwkeurig bepalen.

2. Sondevoeding

Indien de patiënt niet zelf kan eten, wordt er sondevoeding gegeven via een neus-maagsonde. De sondevoedingspomp zorgt ervoor dat een exacte hoeveelheid gegeven wordt.

3. Continue veno-veneuze hemofiltratie (CVVH)

Bij ernstige vormen van nierfalen kan CVVH worden ingezet om de nierfunctie (tijdelijk) over te nemen. Vocht en afvalstoffen worden uit het lichaam verwijderd in een periode dat de nieren dit zelf niet kunnen. CVVH zorgt niet voor het herstel van de nieren, maar zorgt er wel voor dat het lichaam niet door afvalstoffen wordt vergiftigd.

4. Bewakingsmonitor

Op de monitor bij het bed van de patiënt zijn de vitale functies van de patiënt zichtbaar.

De gegevens die u op de monitor ziet, zien de arts en verpleegkundige ook op monitoren in andere ruimtes. Zo kunnen zij de patiënt continu observeren.

5. Beademingsmachine

De beademingsmachine ondersteunt de ademhaling, of neemt deze over wanneer de patiënt niet in staat is dit zelfstandig te doen.

6. IC-bed

Patiënten op de Intensive Care liggen in de meeste gevallen op een speciaal bed dat beschikt over veel verschillende functies. Deze functies zijn onder andere gericht op het voorkomen van doorliggen en maken het makkelijker om de patiënt te herpositioneren en mobiliseren in bed.

7. Zuurstofklok

Met een zuurstofklok kan bij de patiënt, die zelf ademt, extra zuurstof worden toegediend. Dit gaat via een kleine neusslang of een neus- mondkapje.

8. Uitzuigsysteem

Dit systeem wordt gebruikt om speeksel, slijm en maaginhoud weg te zuigen uit respectievelijk de mond, long of maag van de patiënt.

Waar bent u naar op zoek?