Samenwerkingen

De artsen, assistenten en andere deskundigen werken nauw samen. Ook daarbuiten werken de kaakchirurgen nauw samen met bijvoorbeeld tandartsen en orthodontisten. Specialistische samenwerking is er op verschillende terreinen, binnen de ziekenhuizen, regionaal en landelijk. Doel is kwalitatief hoogwaardige zorg verlenen.

Schisis Team Centraal

Schisis Team Centraal is een samenwerking tussen de zorgverleners van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, UMC Utrecht, Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en ZGT in Almelo. Tussen de verschillende locaties is intensief contact, behandelingen worden gezamenlijk besproken. De werkgroep in Almelo bestaat uit verschillende specialisten en deskundigen. Ze houdt zich bezig met alle bijzondere aspecten en problemen, die zich kunnen voordoen bij schisispatiënten, vanaf de geboorte tot jong volwassen leeftijd.

Schisis heeft gevolgen voor het uiterlijk van het kind. Maar schisis kan ook gevolgen hebben voor het gehoor, de spraak, de neus, de ontwikkeling van de kaak, het gebit en de persoonlijke ontwikkeling. Door de multidisciplinaire aanpak krijgt het kind de best mogelijke zorg en behandeling.

Lees meer over schisis en Schisis Team Centraal.

Hoofd-Hals Centrum Twente

In het Hoofd-Hals Centrum Twente werken verschillende specialisten samen. De kaakchirurg vormt samen met de radiotherapeut, de chirurg en KNO-arts het kernteam.

Doel van de samenwerking is om bij patiënten met een tumor in het hoofd-hals gebied op een snelle en efficiënte manier de diagnose te stellen. En vervolgens de beste behandeling en nazorg te bieden.

Tumoren in het hoofd-halsgebied zijn zeldzaam. Daarom worden deze tumoren behandeld in gespecialiseerde centra. Het Hoofd-Hals Centrum Twente vormt samen met het Hoofd-Hals Centrum Utrecht (Universitair Medisch Centrum Utrecht) zo’n centrum.

Lees meer over hoofd-hals oncologie.

Traumatologie

De kaakchirurgen werken nauw samen met de traumachirurgen in het kader van de aangezichtstraumatologie. Dit vindt plaats binnen Netwerk Acute zorg Euregio dat bijdraagt aan de regionale coördinatie van de acute ketenzorg rondom traumapatiënten. Zowel ZGT als MST participeren in dit netwerk. De kaakchirurgen nemen zo nodig ook deel aan de traumabesprekingen in deze ziekenhuizen.

Lees meer over het Netwerk Acute zorg Euregio.

Slaapgeneeskunde

De MKA-chirurgen participeren in het Centrum voor Slaapgeneeskunde van ZGT/MST. Het team bestaat uit neurologen/slaapspecialisten, longartsen, KNO-artsen, kaakchirurgen, klinisch psychologen en kinderartsen. Het slaapcentrum is primair voor patiënten met verdenking op een Obstructief Slaap Apnoe Syndroom (OSAS; snurken met klachten) waarbij in een multidisciplinaire setting zorg verleend wordt en diagnostiek en behandeling naadloos op elkaar afgestemd zijn.

Lees meer over het centrum voor slaapgeneeskunde.

Orthodontie

De kaakchirurg werkt regelmatig samen met de orthodontist. Een orthodontist houdt zich bezig met de groei en ontwikkeling van de kaak en tanden. Veel kinderen zijn onder behandeling bij een orthodontist voor een beugel. Doorverwijzing naar de kaakchirurg kan nodig zijn bij het verwijderen van moeilijke kiezen, het verwijderen van extra aangelegde tanden of het vrijleggen van hoektanden. Ook gecombineerde behandelingen komen voor. Bijvoorbeeld als naast de beugelbehandeling ook een kaakcorrectie nodig is.

Implantologie

De kaakchirurgen werken nauw samen met de tandartsen van het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde in MST Enschede als het gaat om gecompliceerde implantologische behandelingen. Bijvoorbeeld bij patiënten bij wie het maken of het dragen van een gebitsprothese grote moeilijkheden geeft.

Lees meer over de afdeling bijzondere tandheelkunde.

Craniomandibulaire Dysfunctie

Craniomandibulaire Dysfunctie is een verzamelnaam voor klachten welke te maken kunnen hebben met het niet goed functioneren van het kaakgewricht en/of kauwspieren.

Bij de behandeling van deze klachten werken de kaakchirurgen samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten in de regio.

Waar bent u naar op zoek?