Osteomyelitis (botinfectie)

 

Wat is osteomyelitis?

Osteomyelitis is een infectie van het bot, beenmerg en beenvlies die door bacteriën wordt veroorzaakt. Deze bacteriën kunnen bij een infectie elders in het lichaam via het bloed worden meegenomen en het bot binnendringen. Ze kunnen ook het bot rechtstreeks besmetten bij een open wond of tijdens een operatie.

Soms gaatosteomyelitis samen met een infectie van het gewricht (artritis). Osteomyelitis kan acuut optreden, maar kan ook langdurig bestaan (chronische osteomyelitis).

Jonge kinderen en ouderen lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van osteomyelitis. Ook bij een verminderde weerstand is er een groter risico.

Oorzaken

  • Door bacteriën die via de bloedbaan het bot bereiken. Er is dan elders in het lichaam een infectie die zich via de bloedbaan verspreidt.
  • Door bacteriën die het bot bereiken door een open wond. Bijvoorbeeld bij een open botbreuk, na een operatie aan de botten, bij een open wond, bij doorligwonden of bij een diabetische voet.

Klachten en symptomen

Het meest voorkomende symptoom van osteomyelitis is pijn in het ontstoken bot. Bij bewegen of belasten neemt de pijn toe. De pijn neemt ook toe bij het aanraken van het ontstoken gebied. Andere klachten zijn koorts, roodheid, zwelling en warmte in het gebied dat boven het aangetaste bot ligt.

Diagnose en onderzoek

De diagnose osteomyelitis wordt vermoed op grond van de klachten, het lichamelijk onderzoek en de medische voorgeschiedenis. In het bloed zijn ontstekingsverschijnselen te zien. Een kweek van het bloed kan bacteriën aantonen.

Op een röntgenfoto kan de ontsteking gezien worden, als deze langer bestaat. Soms is daar aanvullend nog een CT-scan, botscan of MRI-scan voor nodig. Ook kan een weefselmonster uit het bot genomen worden, waarin bacteriën te zien zijn.

Behandeling osteomyelitis

De behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica. Dat gebeurt via een infuus gedurende enkele weken. Hierdoor wordt de infectie bestreden. Tijdens de behandeling is meestal bedrust nodig.

Een operatie is soms nodig wanneer de behandeling met antibiotica niet effectief is of als er weefselmoet worden verwijderd. De orthopedisch chirurg kan dan plaatselijk antibiotica inbrengen in de vorm van een matje of kralen. Het matje of de kralen geven antibiotica af terwijl ze in het lichaam zitten.

Bij chronische osteomyelitis kan bijeen operatiegeïnfecteerd dood bot en ander geïnfecteerd weefsel worden verwijderd. Het kan noodzakelijk zijn om de ruimte na het verwijderen van deze stukjes op te vullen om te voorkomen dat er opnieuw een infectie ontstaat. De dode ruimte kan worden opgevuld met bot uit andere delen van het lichaam (bottransplantaat) of met materiaal dat de groei van nieuw botweefsel bevordert.

Waar bent u naar op zoek?