Steeldraai (Torsio Testis)

De testikel zit tamelijk los in de balzak. De teelbal hangt in een glad vlies aan zijn eigen vaatsteel, die zelf ook heel los in zijn omgeving ligt. Normaal gesproken kan de bal en zijn vaatsteel niet om zijn eigen as draaien. Bij een heel klein deel van de jongens en mannen kan dit echter tóch gebeuren. De vaatsteel komt dan in een kronkel of in een wokkel te liggen waardoor de bloedvoorziening van de bal onmiddellijk knel komt te zitten. Dit heet een Torsio Testis, of Steeldraai van de teelbal. Dit gaat gepaard met acute en hevige pijn. De bal komt hierbij vaak wat hoger in de zak te liggen en doet extreem veel pijn bij aanraken. Deze situatie is gevaarlijk voor de testikel en noopt tot snelle actie. Ga er snel mee naar een arts of naar een Spoed-Eisende-Hulp (SEH).

Behandeling Steeldraai

Meestal zal een echo van het scrotum worden gemaakt. Soms lukt het de arts de bal weer terug te draaien, maar meestal volgt een (kleine) spoedoperatie om de bal terug te draaien en de bloedvoorziening van de bal te herstellen.

Wanneer u last hebt van een scrotale zwelling, dan hoeft dit niet te beteken dat u Steeldraai (Torsio Testis) heeft. Bekijk meer informatie over scrotale zwellingen.

Waar bent u naar op zoek?